/ iStock/Getty Images
Масирани проверки по плажовете започват на 1 юни, с началото на активния туристически сезон по Черноморието, обяви на срещи с институциите във Варна и Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. „Ще бъдем безкомпромисни към нарушителите.  Ще продължим да следим и проверяваме всеки сигнал, каза още министърът.

Минимум по 3 са проверките на плаж – в началото на сезона, по средата и в края му, а по сигнали са непрекъснати. Министърът гарантира, че най-посещаваните неохраняеми плажове ще бъдат подсигурени.

Варна плаж
Дарик Варна, архив

Тази година Министерството на туризма стартира нова инициатива – „Денят за Вас“, както по Северното, така и по Южното Черноморие. Идеята е в един ден през периода от 15 юни до 8 септември всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Така ще се привлекат повече посетители към културно-историческите забележителности и към атракциите в района.

Ангелкова прогнозира известни спадове на германския пазар. „Предприели сме редица мерки и следим заедно с бранша какво се случва, така че да се опитаме да компенсираме от други пазари. Спадът от пазар Русия към момента е намалял доста спрямо прогнозите от началото на годината“, посочи министърът.

Снимката е илюстративна
ThinkStock/Getty Images

Тя съобщи още, че екипът й разработва специална програма за привличане на повече чартърни полети през организирания туризъм.

Министър Ангелкова обяви отчетливи ръстове към момента на пазар Украйна 50%, Великобритания 19%, 16% Израел, Чехия и Полша – по 10%, Франция – 12%. Прогнозата е, че това може да компенсира спада на пазари Русия и Германия.
 
Министерство на туризма