Организират трансграничен маратон  Via Pontica - от Крапец до Мангалия
Организират трансграничен маратон Via Pontica - от Крапец до Мангалия / netinfo

Трансграничен маратон Via Pontica - от Крапец до Мангалия ще се състои на 4 септември (неделя) по крайбрежието на Черно море. Събитието се организира от клуб "Зелена стъпка" - Разград.

Състезанието ще стартира от плажа на къмпинга до село Крапец в посока север, като трасето ще проследи част от пътя на прелетните птици, които не признават граници. Маршрутът минава по черен път покрай Дуранкулашкото езеро, къмпинг "Космос" и последните плажове на територията на България. Трасето ще премине границата с Румъния през ГКПП Дуранкулак - Вама Веке, ще продължи по крайбрежната алея на селището, след това по черен път до Мангалия, откъдето ще се върне обратно.

Предвидени са три дестинации с различна дължина - 42, 21 и 13 километра, както и детска от 2 километра. Границата с Румъния ще преминават само участниците в състезанието по най-дългото трасе.

Предвидени са подкрепителните и контролни пунктове, където ще са осигурени вода, плодове, основни медицински принадлежности, чували за боклук.

Контролното време е 6.30 часа за 42 км, 4.00 часа за 21 км и 2.30 часа за 13 километра. Стартът на състезанието ще бъде даден в 8.00 часа на 4 септември, а церемонията по награждаването е предвидена за 14.00 часа.

Организаторите са подготвили съпътстваща програма с музика на живо и водещ.

Клуб "Зелена стъпка" е основан преди две години в град Разград и е член на Българска федерация по туризъм. Основите на клуба са изградени върху популяризирането на здравословния начин на живот и приключенския спорт. Клубът стои зад организацията на Лудогорски полумаратон и колоездене и полумаратон "Камчийски пясъци" по плажната ивица около устието на река Камчия. Организирал е над  90 състезания и групови бягания, както и други инициативи, насочени към здравословния и активен начин на живот.

Подробности за събитието могат да се открият на адрес: www.green-foot.net