/ Thinkstockphotos

За изминалата седмица на територията на  областта няма констатирани нови случаи на болестта Африканска чума по свинете, съобщиха от областната управа.

На територията на страната има само един, като са предприети действия за ликвидирането му. В тази връзка шефът на ОДБХ д-р Анелия Андонова информира, че от 01.10.2019 г. има нова заповед на министъра на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева, в която са ясно разписани сроковете за мерките, които трябва да се предприемат пир възникване на случаи на заболяването.

Във връзка със запитване от страна на ловните стопанства на предходно заседание, д-р Андонова съобщи, че пробите от диви прасета ще се изпращат в Диагностичен институт във Велико Търново, като освен за АЧС ще се изпращат и проби за трихинелоза. Целта е да се съкратят сроковете за обработка и получаване на резултати, допълни д-р Андонова.

Тя докладва, че извършените проверки в частни стопанства, получили средства за обеззаразяване на задните дворове, не са констатирани нарушения. „Вървят и регулярните проверки в индустриалните обекти – през миналата седмица са проверени 4 фирми и тук няма нарушения“ – заяви д-р Андонова. Тя съобщи, че Европейската мисия, извършила проверка в страната по отношение на мерките и действията за справяне с Африканската чума по свинете, е приключила и оценката е добра.