Община Крушари с нов проект в помощ на възрастните хора
Община Крушари с нов проект в помощ на възрастните хора / Община Крушари
«Активен живот за възрастните – приобщаване в действие» е новият проект, който община Крушари ще реализира през следващите два месеца, съобщават от добруджанското кметство. Проектът е на стойност 8000лв, от които 7040лв. е финансирането от Фонд «Сциална закрила» към Министерството на труда и социалната политика и 960 лв. е съфинасриането от общинския бюджет.
 
Основната цел на проекта е да осигури на 35 човека, ползващи социални услуги в Дома за стари хора и в Центъра за социална рехабилитация,  възможност за социална интеграция чрез включването им в тридневна екскурзия „Старите български столици”. Планирано е еднодневно посещение на гр. Плиска, Двора на кирилицата и Националния историко-архитектурен резерват – Плиска. .
 
Акцент в пътуването е посещението на гр.Велико Търново, което тематично е обвързано с 140-годишнитата от подписването на Търновската конституция. Възрастните хора ще посетят музея "Възраждане и Учредително събрание"   във Велико Търново, крепостта Царевец,  паметника на Асеневци, Самоводската чаршия и други исторически забележителности в града.
 
Предварителната анкета, направена от страна на общинския екип по време на подготовката на проектното предложение е установила следните обективни факти: 60 % от заявилите участие в проекта никога не са ходили в старата столица Велико Търново; 80%  от заявилите участие в проекта никога не са ходили в Плиска и Арбанаси; Средната възраст на заявилите участие в проекта е 73 години; 20 човека от заявилите участие са самотно живеещи стари хора; Средният размер на пенсиите на заявилите участие от ДСХ – с.Добрин е 286лв., като 70% от тях заделят за заплащане на месечната си такса за ползване на социалната услуга, което прави невъзможно организирането на подобно мероприятие с лични средства. В същото време бюджетите на двете услуги са ограничени и възможност за планиране на подобни мероприятия.  
 
От 16 до 23 август желаещите ползватели на двете услуги могат да подават заявления за включване в проекта, като  крайните участници ще бъдат определени до 30 август по разработени от общината правила.