/ Дарик Добрич
Над 4 млн. лв. ще са нужни за подмяна на всички светофари, изграждане на единен информационен център и нови велоалеи
До дни община Добрич ще депозира проектно предложение пред Министерството на регионалното развитие, свързано с цялостното управление на трафика и движението в градската мрежа, съобщиха от кметството.

До Коледа по бул. "25 септември" ще има ново енергоспестяващо осветление

Проектът е за над 4 млн. лева и включва цялостна подмяна на всички светофари в града, ново регулиране на трафика, съобразено с натовареността на отделните кръстовища, изграждане на единен информационен център и сървър към него, чрез който ще се регулира трафика с цел избягване на задръстванията.

Автомобилите на пожарната, полицията и Спешна помощ ще получат джи пи ес комуникация, която интегрирано ще работи със самите кръстовища и за тези автомобили автоматично ще се осигурява зелена вълна, разказа Петър Енев, началник отдел „Икономическо развитие и европейски фондове” в Община Добрич. Предвижда се поставянето на нов светофар на кооперативния пазар в града по ул.”Отец Паисий”, който ще разполага с видеокамера и термодатчик. 

Входовете на Добрич ще имат нова визия

Условно Добрич се разделя на две основни транспортни артерии - бул.”Добричка епопея” и пътният възел над бул.”Трети март”. „Има се предвид, че на „Добричка епопея” е разположена ЖП гарата и свързва двете тангенти в града - южна и северна”, обясни Петър Енев.

По думите му, около 2 млн. и 300 хил.лв. са предвидени за  регулиране на трафика, светофарни уредби, изграждане на единен информационен център, покупка на нова вишка, инструменти за обслужване на светофарите, контейнер - склад, контейнер - гараж и други пособия.

В плановете на общината влиза и доизграждане на велоалеята пред ЖП гарата, чието продължение ще се свърже с велоалеята в кв.Рилци и в последствие с велоалеята в градския парк.