Нина Ставрева
Нина Ставрева / Дарик Добрич
Има вълна от фалшиви новини за работата на Община Каварна, каза в студиото на Дарик Добрич кметът Нина Ставрева. Заради дезинформацията, тя проведе среща с обществеността, за да разясни теми, по които се тиражират неверни сведения, и за да стане ясно какви са усилията на администрацията и целите, към които се стремят.
 
Няма издадено предписание за преустановяване на строителството в Морска зона, каза Ставрева. Ремонтът на площада до плажа в Каварна е трябвало да приключи за 17 дни преди да влезе в сила забраната за строителство край морето, но са излезли непредвидени аварийни ситуации по канализацията, които са наложили удължаване на дейностите. Кметът посочи, че всичко ще приключи съвсем скоро и резултатът ще компенсира щетите от забавянето. Няма конфликт между институциите по казуса и от Общината са взели всички мерки, допустими по закон, за да се завърши строителството, защото не може да бъде прекратено и отложено за есента. Няма проблем, по думите й, и с друг обект на плажа в Каварна, който е предизвикал дебати – басейнът, който е проверен от отговорните институции. Продължава облагородяването на Морска зона. Вече е завършен и вкаран в експлоатация хотелът на плажа, който стоеше на тухла от 2006 г., изтъкна кметът и подчерта, че туристическият сезон в Каварна започва около 1 юли.
 
Продължава работата по Общия устройствен план на Каварна - друга тема, по която се спекулира, според Ставрева. Планът се изготвя от екип специалисти от Националния център за териториално развитие, начело с арх. Иван Димчев, възложител е МРРБ. Има забавяне в изработването, но то се дължи на заповедите за защитените зони в общината от м.г., както и на дисбаланс при процента на застрояване до 2007 г., който вместо допустимия 1% е 16%. Основната част от тях касаят района на Божурец. „Ситуацията е такава и ние трябва да се справим и да продължим работата“, посочи Ставрева. „Правим всичко възможно да се случи, защото ни е ясно, че това е стратегическият документ за визията на общината, който ще гарантира недопускане на това, срещу което всички роптаем – презастрояване“, каза тя. Според нея коментари, че кметът не иска изработване на ОУП са несериозни. Предстои пред идната седмица да се проведе среща на министъра на околната среда и екипа. За три месеца трябва да завърши преработката на Плана, за да се продължи процедурата към обществено обсъждане и приемане от Общински съвет.
 
Радостни новини има и за един от любимите на туристите плажове в Каварненско – Болата. Осигурена е водно-спасителна дейност от Областна администрация за това лято, а Общината ще поеме почистването. Достъпът този сезон ще е свободен. Кметът припомни, че влизането на залива в защитена местност „Степите“ е гаранция, че в уникалния природен обект няма да има строителство и бетон.
 
От Община Каварна се надяват да се сложи край на проблемите с претоварна станция „Балчик“, която ползват за сметосъбиране трите морски общини в Добричко. Заради ниски резултати от сепарирането – около 2-6%, се налагаше да плащаме по-големи суми и към депото в Стожер, което ощетява нашите жители, посочи кметът. Тя припомни, че е апелирала нееднократно за проверки на причините за слабата работа на претоварната станция. По разписани параметри при изграждане на регионалната система на депото, е трябвало сепарирането да достигне до 40% от началото на 2018 г. По думите й се наблюдава подобрение едва в последните два месеца, тъй като в Балчик са започнали да работят с 12 до 18% сепарация на отпадъка. Тези реални мерки са единственият начин функционира регионалната система за обезвреждане на битови отпадъци, смята кметът на Каварна.