През август в Каварна протестираха собственици на имоти в защитените зони
През август в Каварна протестираха собственици на имоти в защитените зони / Дарик Добрич
Кметът на Каварна не изключва нови протести, ако няма реални действия по казуса "Комплекс Калиакра"
Темата за защитената зона “Комплекс Калиакра” остава отворена, коментира пред Дарик кметът на Каварна Нина Ставрева. Морската община е най-засегната, тъй като 86% от защитените терени са на нейна територия.

Жители на Приморска Добруджа протестират срещу забраните в защитена зона "Комплекс Калиакра"

Ставрева припомни, че Интегрираният план за управление на защитените зони "Калиакра", "Било" и "Белите Скали" не бе приет. От 1 декември 2017 година е в сила обаче окончателната заповед на министъра на околната среда, с която  в защитените зони по НАТУРА 2000 изрично са забранени определени икономически дейности.

“Ние настоявахме за ново очертаване на зоните, за да се извадят от тях 2490 частни имота, включително цялото селищно образование Божурец, което е урбанизирана територия от 1987 година", посочи Ставрева и поясни, че по този въпрос има напредък.

Ново очертаване на териториите по НАТУРА 2000 поискаха в Каварна от министър Нено Димов

През последните месеци са били направени много срещи с министъра на околната среда. Получено е неговото уверение, че на място ще дойдат международни експерти, за да се сложи начало на истинска теренна работа. По думите на Ставрева има надежда, че ще се стигне до това от границите на защитените зони да бъдат извадени въпросните частни имоти.  Тя допълни, че са нужни реални действия, за да разберат хората, че няма да им се ограничи правото да ползват собствеността си. В противен случай според кмета на Каварна ще се стигне до нови протести.
 
Ставрева коментира и евентуалното изваждане на плажа Болата от защитената зона с цел да има свободен достъп на жителите на общината до него. “ Това е тежка и сложна процедура. От МОСВ ни поискаха сериозна обосновка защо е необходимо плажът, пътят до него и двете брегоукрепителни съоръжения да бъдат извадени от резервата. Направили сме я и очакваме техния отговор”, заяви Нина Ставрева.