Общината в Каварна бе обсадена за часове
Общината в Каварна бе обсадена за часове / Дарик Добрич
Жители на общините Каварна, Балчик и Шабла се събраха на протест пред сградата на Община Каварна. Хората негодуват срещузабраната на редица дейности в защитена зона „Комплекс Калиакра”.

Сградата на Община Каварна е буквално обсадена от рано сутринта. Жителите на приморска Добруджа протестират срещу забраните за земеделие, туризъм, лов, риболов и всякакви дейности, свързани с поминъка на хората. Забраните са въведени със заповед на министъра на околната среда Нено Димов в края на юни, а тя пък е следствие от решение на Съда на ЕС, който миналата година осъди страната ни за допускане на действия, които застрашават флората и фауната в зоните от НАТУРА 2000.

протест Каварна
Дарик Добрич

Жители на приморска Добруджа протестират срещу забраните в защитена зона "Комплекс Калиакра"

В Община Каварна за днес бе насрочено обществено обсъждане на интегрирания план за управление на защитена зона "Комплекс Калиакра", изработен от експерти от екоминистерството. С приемането му забраните ще бъдат узаконени. Такова обсъждане не се състоя, защото протестиращите не допуснаха екипа, изготвил плана, да влезе в Община Каварна. Стигна се и до леки сблъсъци на протестиращи и полицаи, които изведоха настрани човек от митинга. Имаше ескалиране на напрежението в един момент. В крайна сметка неофициално експертите разговаряха с хората, но и до момента никой не е допуснат да влезе в Община Каварна.

протест Каварна
Дарик Добрич

През март: Правителството обсъди временни мерки за защита на района на Калиакра

Протестиращите искат да отпаднат всички забрани, въведени със заповедта на министър Димов. Организирана е и подписка, която за ден и половина е събрала около 1000 подписа. Хората се притесняват, че ще изгубят прехраната си, градините си, лозята, зеленчуците, които отглеждат и са познати по пазарите в цялата страна. 

Екип от Министерството на околната среда и водите, начело с Димитър Стоев, заяви, че хората няма от какво да се страхуват и че има неразбиране. Не се стигна обаче до диалог, а само до неформални разговори.

Депутатът от Обединените патриоти Йордан Апостолов също е в Каварна. Той обяви, че разговарял с вицепремиера Валери Симеонов за това тези забрани донякъде да бъдат ограничени.

Очаква се протестиращите да блокират международния път Варна-Констанца.