Служба в храм "Св. Троица"
Служба в храм "Св. Троица" / Варненска и Великопреславска митрополия

На 24 декември Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Василиева света Литургия в храм "Св. Троица" в Добрич, заедно с председателя на църковното настоятелство при храма свещеник Емануил Юсеин, ставрофорен иконом Иван Дойчев - архиерейски наместник на Добричка духовна околия, свещеник Георги Дочев, свещеник Велико Великов и свещеник Петър Димитров. Богослужбата бе песенно украсена от сборна група с диригент Тодор Тодоров.

В навечерието на Рождество Христово Добричка духовна околия се сдоби с трима малки четци, певци и свещоносци - Константин, Калоян и Александър, които бяха подстригани в първата степен на свещенството от Негово Високопреосвещенство.

На светата Литургия присъстваха множество християни, които чуха апостолкото послание и евангелското четиво. Прозвучаха думите: "И внезапно се яви с Ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:13-14).

В края на богослужението митрополит Йоан произнесе Рождественското си послание и отбеляза, че вече сме в благодатната радост от Рождеството Христово. „Пожелавам всички Вие, обични в Господа братя и сестри, чеда, родители, близки и сродници, да се съберете около трапезата и като я покадите с благовонен тамян да си спомните за всички ония дела, които са извършвани през годината от всички нас. Да си простите взаимно, да бъдете заедно, да си пожелаете добър успех, а и ние го пожелаваме Бог да ни помага в настъпващата нова 2019 година с успех да се върши Божието дело“, заяви Митрополитът и продължи с благопожеланието „Бог да пази този град от зли обстоятелства, от беди и нещастия, от скръбни и други трагични поводи. Да имаме любов помежду си, да се укрепяваме във връзките на мира, както свидетелства Сам Спасителят, както и Ангелите ни казват какво е това именно тяхно славословие и най-вече - да забравим тези дрязги и тези разделения между хората, които се случват“.

След службата митрополит Йоан посети социалния дом при храма.

По материал на: Георги Великов, Варненска и Великопреславска митрополия