Митрополит Йоан /вдясно/ с архиерейския наместник Иван Дойчев
Митрополит Йоан /вдясно/ с архиерейския наместник Иван Дойчев / Дарик Добрич, архив
Добричка духовна околия има най-много свещеници в обхвата на Варненска и Великопреславска митрополия, каза в ефира на Дарик Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоан. Служат 26 свещеници, но те далеч не са достатъчни, посочи той. Демографските процеси влияят и на църковните дела, все по-трудно се обслужват и поддържат храмовете в обезлюдените села. Много свещенослужители се грижат за район с 6 до 10 села, което прави невъзможно присъствието им често в едно населено място. Има само двама кандидати, които чакат да бъдат ръкоположени.
 
Най-големият нерешен въпрос в Добрички регион обаче е религиозното възпитание и образование и духовниците са длъжници на народа в това отношение, подчерта Митрополитът. Той каза, че трябва да се организират повече неделни училища и възнамерява тепърва да проведе срещи с директори и учители, за да се насърчи вероучението в училищата. Има национални програми, които приема експертен съвет по религия, които може да се приложат.
 
Междуинституционалните отношения между църквата и местната власт в Добрич са прекрасни, каза още Негово Високопреосвещенство и пожела на младите кмет и областен управител успешна година. „Все по-ясно се очертава, че възраждането на църковния живот изисква огромни усилия от самите хора и най-вече свещенослужителите“, заяви още Митрополитът.
 
Отец Йоан съобщи, че утре ще бъде в Добрич на опело на починалия днес отец Димитър Иванов, който служеше в храм „Света Троица“. Освен това възнамерява да извърши скоро богослужение в Генерал Тошево, където хората са имали тревоги. „Те не се обърнаха към църквата“, подчерта отец Йоан, „а трябва хората с повече вяра да търсят Божията благодат, за да се решат въпроси от сериозно естество по-мъдро и успешно“.