Рождественско послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан
Рождественско послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан / netinfo

Възлюбени в Господа братя и  сестри, скъпи чеда на Варненска и Великопреславска Епархия,

Рождество Христово е  свещен празник на радостта. Радва се днес Божията Църква. Радва се небето. Радва се земята. Радва се всеки човек. Радва се цялата вселена. Всички се радваме, че сме изминали още едно поприще на нашия живот- попрището на 2016 година. Ще започне Новолетието и отново ще броим дните на предстоящата година. Ние чуваме словата: „ Велика е тайната на благочестието: Бог се яви в плът“ (1Тим. 3-16). Това стана в оная свещена нощ, когато във Витлеемската пещера се роди Богомладенеца Иисус. Дойде в света Бог крепък и Отец на вечността, за да поведе със силата Си синовете на земята към вечността. За Себе Си Роденият от Дева рече: „ Аз и Отец едно сме“ ( Иоан 10:30). В Него светът видя и позна Бога ( Иоан 14:9) - откри му се цялата тайна на Божествения живот.

Дева днес ражда Превечния, както и Сам Божият Син каза на тайновидеца Иоан“ Аз съм Алфа и Омега, начало и край, Първият и Последният“ ( Откр. 22:13).  Божият Син научи учениците Си да бъдат смирени : “ Поучете се от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце“ ( Мат. 11:29).  И те наистина отидоха в света да проповядват словото и кръстната жертва на Сина Божий със смирено себеотречение. В свещената нощ на Богораждането земята предложи на Богомладенеца Христос пещера и ясли. Такава бе волята Божия, защото кротостта, смирението и любовта са Божествена сила, в която трябваше да бъде облечен Сина Божий, дошъл да спаси човека.

В този миг се радва човешкото сърце, което жадно търси щастие. Радва се човешката съвест, която не всякога има сили  да надмогне своята немощ и закона на злото. И тя вече има велик водач към доброто. Радост озарява и духовно немощните хора, които безутешно лежат на одъра на духовната слабост. Но Сам Божият Син, раждането на Когото с такава радост днес празнуваме, казва: „ Ако някой Ме люби, ще спази словото Ми“ (Иоан 14-23). Няма друг начин да покажем своята любов към Него, освен като изпълняваме заповедите Му. Така ние ще осъществим  дълбокия смисъл на нашата радост заради  днешния велик празник.

В тая наша радост има нещо тъжно, но и нещо истинско и оправдано. Тъжно е, че не сме успели да достигнем в нашия личен, пък и в общия ни живот, било на Църквата или на обществото, това, което е цел на нашите желания и стремежи. Тъжно е, че се разделихме с хора загинали при трагични обстоятелства, случили се в нашата Епархия, в село Хитрино. Състрадаваме на онези, които загубиха своите сродници и своите домове. Изживяваме  всички трагедии, които се случват в света, породени от греха и злото, което живее в нас и около нас. Ако сме страдали, ако сме били посетени от тежки изпитания, ако грижите и разочарованията още не са ни напуснали, все пак се радваме, че някъде на хоризонта изгрява с топла ласка благата надежда на Божието благословение.

Обичани в Господа братя и сестри,

Нека сега, когато духовно усещаме радостта от Рождението по плът на нашия Спасител Господ Иисус Христос и прекрачваме прага на Новата 2017 година, да отправим молитва към Всеподателя Бога за всекиго едного от нас, за народа ни, за държавата ни, за светата ни спасяваща Църква, за скъпата ни Варненска и Великопреславска Епархия и за цялата земя. Господи, помилвай и запази народа ни във всяка добродетел за всестранен напредък във вяра и в доброчестина! Господи, помилвай и запази нашата държава в мир, свобода, независимост и възход! Господи, помилвай и съхрани невредими от всяко зло всички чеда на Варненската и Великопреславска Епархия и укрепи светата наша Църква, за да бъде твърдиня на вярата и на здравия дух! Нека се осъществи благословението на ангелската песен: „ Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение“!

Честито Рождество Христово!

Честита Новата 2017 година!