Лайънс клуб Добрич ще осигури апаратура за диабетно болни деца
Лайънс клуб Добрич ще осигури апаратура за диабетно болни деца / Дарик Добрич

Лайънс клуб Добрич работи по програма за мониторинг на диабетно болни деца, съобщи председателят на клуба нотариус Драгостин Байчев. Проектът е на стойност близо 68 хил.долара и се разработва от две години, заедно с още два Лайънс клуба от Варна, като се очаква одобрението му от централата на Лайънс в Чикаго, САЩ. Предвидено е да се закупят професионални устройства за краткотрайно периодично приложение за деца от 3 до 18 години, болни от диабет. Апаратурата е най-съвременното достижение на науката в тази област и в Добрич няма подобна, каза Байчев. Един комплект е предвиден за Добрич и два за Варна. Трите клуба ще съфинансират по 10% от необходимата сума, а останалата част се поема от Лайънс интернешънъл.

Средствата, събрани по време на традиционния коледен бал на Лайънс клуб – Добрич, са предназначени именно за този проект. На благотворителната проява са постъпили 21 256 лева от дарения и разиграни томбола и търг. След приспадане на разходите по събитието са останали около 11 хил.лв.

Лайънс клуб продължава работата си и по проекта за провеждане на профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на децата от 1 до 3 клас в добричките училища, съвместно с ДКЦ 2. За периода 2013 - 2014 година са прегледани 1035 деца от 4 училища. По думите на Драгостин Байчев констатацията е тревожна, защото се оказва, че около 33% от децата имат гръбначни изкривявания. В момента се провежда рехабилитация с 30 деца от ОУ „Хр.Ботев” в плувен комплекс Русалка, като клубът е осигурил средства за физиотерапевт.

Лайънс клуб ще продължи да подпомага и НПО на хората със зрителни увреждания, както и различни културни прояви в града.