Край Тутракан бе почетена победата на Българската армия на Добруджанския фронт през1916 година
Край Тутракан бе почетена победата на Българската армия на Добруджанския фронт през1916 година / областна администрация - Силистра

На територията на мемориален комплекс „Военна гробница Шуменци 1916“ в област Силистра бе проведен традиционният Национален народен събор - възпоминание „100 години Тутраканска епопея“. Юбилейните тържества са посветени на победата на Българската армия на Добруджанския фронт през 1916 г.

Проявата е част от националната програма, посветена на Първата световна война. В нея участваха вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът на отбраната Николай Ненчев, народният представител от 20-и МИР Силистра Алтимир Адамов, генерали от Българската армия, областният управител на област Силистра Стоян Бонев - заедно със своите заместници Младен Минчев и Елена Томова, и негови колеги от други области на страната, представители на местното самоуправление – включително от община Тутракан, организатор на юбилея заедно с Исторически музей Тутракан. Участваха и представители на общности на потомци на загиналите за свободата на България от няколко административни области – София, Варна, Шумен и др. Те се включиха в литургията в изградения преди няколко години православен храм „Св. Георги Победоносец“, както и в панихидата, отслужена от българския митрополит Наум и от румънския митрополит Теодосий,  в памет на загиналите около 10 000 войници и офицери от няколко националности.

От тях  2 546 са българи, чиито имена са изписани на повече от 50 стели и са вече част от пантеона на незабравата, тъй като са и в най-новото издание „Те загинаха за Добруджа“, дело на музеите в Добрич и Тутракан. Сред гостите бяха внучката и внукът на генерал Пантелей Киселов, който има най-голяма заслуга за превземането само за 33 часа на обявената за непревземаема Тутраканска крепост в първите септемврийски дни на 1916 г.

Слова за Тутраканската епопея държаха кметът на общината д-р Димитър Стефанов, който откри тържеството, и вицепрезидентът Маргарита Попова, както и генерал-майор Тодор Дочев (правнук на участник в Тутраканската епопея). Като началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ в София на него бе връчена гилза с пръст от мемориала в Шуменци – най-голямото на територията на България военно гробище от войните за национално обединение.

Тя ще бъде поставена в започнатата през 1933 г. Алея на победите на територията на Академията, за да бъде завинаги под една от 87-те колони, символизиращи българския военен дух от „Онгъла до Драва и Мур“. Инициативата датира от 2009 г. и вече са поставени подобни гилзи от бойните полета на Априлското въстание, Сръбско-българската война и Балканските войни, както и от Втората световна война, а от 2015 г. насам специални експедиции събират пръст от боевете през Първата световна война.

Кметът на община Тутракан д-р Стефанов връчи възпоменателна значка на 22-ма души от различни професии за една и съща заслуга – проявено отношение към мемориала в Шуменци, от общо 100 значки, изготвени специално за юбилея. Сред адресатите са вицепрезидентът Попова, министър Ненчев, военни дейци, настоящ и бивши кметове на община Тутракан, творци с научни звания и др.

От 1917 г., когато е първото честване на славната българска военна победа, осигурила, макар и за кратко свободата на Добруджа, до днес всяка година народът и властта – особено през последните десетилетия, отдава значимото на Тутраканската епопея, вкл. и в духа на толерантност, етническа и верска търпимост да сподели философското звучене на изписаното върху паметника на 4 езика: „Чест и слава на тия, които са знаели да мрат за свободата на тяхното си отечество“. И в чиято памет са 120-те венеца, поднесени като част от ритуалите по време на тържеството, а вечният огън в своя нов мраморен монумент е символ на  преклонението пред подвига и саможертвата.

Националният събор възпоминание завърши с възстановка на боевете при Шуменци и Тутракан, дело на Национален клуб  „Традиция“ и техни партньори.