Костадин Костадинов
Костадин Костадинов / Дарик Добрич
В партия Възраждане са много доволни от резултата
Лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че са много доволни от резултатите от изборите. Направихме кампания с 5 000 лева, предимно през Фейсбук, а имаме много силен резултат (1.11%). Това важи най-вече във Варна и Добрич, където партията взема съответно 1.67 и 1.56% (в град Добрич - 2.5%). В 8-и МИР за тях са гласували 1 300 души. Костадинов направи паралел с резултата за региона на Реформаторския блок, които имат 1 800 гласа. Според него, това означава на първо място висока оценка на добруджанци за работата му лично като директор на Историческия музей доскоро, както и одобрение на обществената роля на организацията.
 
Костадинов обаче тълкува ниския вот за реформаторите като „звучен електорален шамар“ за Йордан Йорданов – единият от двамата кметове на Блока в страната. Добрич не се управлява добре и това е видно, заяви Костадинов и каза, че очаква кметът да си подаде оставката, по подобие на бившия премиер Борисов, който е постъпил така, след недоверието на избирателите на президентските избори. Костадинов призна, че всъщност не очаква кметът да го направи, но това би било логическата политическа постъпка при такъв нисък резултат за партия, на която си областен координатор. Припомняме, че преди два месеца той бе освободен от кмета като директор на музея, за което е завел дело за обезщетение.
 
Костадинов заяви категорично, че е сигурен, че неговата партия „Възраждане“ ще бъде много силно представена в следващия Парламент. Той се надява скоро да има нови избори, защото „бъдещето на страната не е добро, новото правителство няма да е по-различно от старото, а служебното е проводник на политиката на Плевнелиев, което показва, че у нас предизборната кампания е за пред хората, а всичко си е по старому“. В сегашната обстановка „Възраждане“ ще бъде коректив, но от партията се надяват скоро да управляват. На въпрос с кого биха управлявали, лидерът каза, че с никого от представените и непредставени политически сили в Парламента.
 
Добрият резултат за ПП „Възраждане“ се дължи на нашата програма, сигурен е Костадинов, но изразява съжаление, че избирателите не четат програмите на политиците. Попитан какво ще се случи с върнатата от тях субсидия, той напомни, че са заявили, че няма да вземат държавни пари като партия още преди вота и изрази учудване, че у нас изпълняването на обещания се смята за пиар, а кражбите – за нещо нормално. След като се оповестят резултатите от вота официално, от партията ще информират Сметната палата, че искат субсидията им (на стойност 416 000 лева на година) да бъде разпределена за българите в чужбина, културни политики и др. „Ако не можем да определим за какво да се дават парите, ще ги върнем, въпреки че знаем, че ще бъдат откраднати от същите хора, които крадат бюджета“, каза Костадинов. „Ние смятаме, че партиите трябва да се издържат от дарения“, добави той и припомни, че у нас партийната субсидия е най-висока в света, което е цинично.