Досегашният директор на РИМ - Добрич Костадин Костадинов дава последната си пресконференция
Досегашният директор на РИМ - Добрич Костадин Костадинов дава последната си пресконференция / Дарик Добрич
Според Костадинов кметът на Добрич налага некомпетентен и безхаберен стил на управление
РИМ Добрич
92447
РИМ Добрич
  • РИМ Добрич
След като днес от пресслужбата на община Добрич информираха, че Костадин Костадинов е освободен от поста директор на Регионален исторически музей-Добрич, не закъсня и реакцията на вече освободения шеф на музея. На специална пресконференция той обясни мотивите си за подаденото от него заявление за напускане на 31 януари тази година.

Костадинов информира, че има петгодишен договор с общината, чийто срок изтича през февруари 2018 г. Въпреки това той е подал предизвестие за напускане в края на януари, защото според думите му, от една година е станало изключително трудно, на практика почти невъзможно да се работи в музея заради поредица от спънки, абсолютно недопустими, груби и съвсем непрофесионални намеси във вътрешните работи на  музея”.

„Не съм венчан за този пост. РИМ – Добрич бе първото одитирано звено на общината в момента, в който Йордан Йорданов стана кмет. Оттам насетне последваха проверки, обяснения. Беше ми заявено, че няма как да продължа да работя тук, имаше директни заплахи за уволнение. Няма незаменими хора.  Нещата,които съм направил в музея, съм ги направил с помощта на моите колеги, на които много благодаря. Лошото обаче е, че този изключително неефикасен, некадърен, некомпетентен и безхаберен стил на управление в общината, наложен от новия кмет, пролича и от приключването на взаимоотношенията ни тук. Аз ще обжалвам разпореждането на кмета, защото в момента съм в болничен и няма как да ми бъде прекратено предизвестието и трудовия договор. Същевременно  съм пуснал предизвестие за 3 месеца, а кметът самоволно е свалил този срок на три дни. И по едното, и по другото направление – това нещо ще падне в съда. Предполагам, че след няколко месеца, когато приключи трудовото дело, съдът ще ме възстанови отново. Какво се случва през това време обаче и как ще работят хората в музея, питам аз?” – коментира досегашният директор на РИМ – Добрич.

Той разказа още, че колегите му са организирали подписка в негова защита, в която са се подписали всички с изключение на двама души. Преди това всички членове на дирекционния съвет на музея са излезли със специална декларация в защита на шефа си, но натискът от страна на общината не бил прекратен.

„Винаги съм работил в музея за удоволствие, защото заплатата не е нещо, което мотивира хората в музея. Обаче новият кмет направи така че удоволствието вече го няма. В крайна сметка насила хубост не става. Ще продължа да работя в сферата на опазване на културно – историческото наследство както в страната, така и зад граница” -  заяви Костадин Костадинов и не скри, че вече е получил конкретни предложения.

Чуйте още от Костадин Костадинов в звуковия файл: