Колоездачи от 10 страни се включват в Гран При Добрич
Колоездачи от 10 страни се включват в Гран При Добрич / Дарик Добрич - архив

За първи път Добрич е домакин на престижното колоездачно състезание – “Grand Prix Dobrich”. Състезанието стартира днес и ще продължи до 6 май. Проявата е включена в календара на Международния колоездачен съюз и носи точки за Световната купа. 98 състезатели от 10 държави, между които Турция, Гърция, Хърватска, Сърбия, Румъния, Германия, Франция, Унгария и Австрия ще се включат в надпреварата. Свои представители ще имат и четири български клуба – от Добрич, Несебър, Бургас и Троян. Общият награден фонд е над 20 000 лева.

Програмата на състезанието предвижда провеждането на два критериума по улиците на Добрич и две състезания извън града за купите „Димитър Колев” и „Изида”. Стартът  е от 17.30 часа срещу Съдебната палата в Добрич. Състезателите ще изминат 12 обиколки по добричките улици по 5 км. със спринт във всяка втора обиколка. Финалът и награждаването с купа „Димитър Колев” са от 19. 00 часа отново срещу Съдебната Палата. На следващия ден – 4 май в 14. 00 часа ще бъде даден стартът на обиколката Добрич – Балчик – Албена – Балчик – Каварна и обратно с изминати 175 км. Победителите ще бъдат наградени от 18.00 часа. На 5 май ще се проведе критериум „Изида” 60 км. Колоездачите ще изминат 12 обиколки по 5 км. със спринт на всяка втора обиколка. Награждаването на най – добрите е от 19. 00 часа. Последният ден – 6 май е предвиден общ старт с начало 13. 00 часа срещу Съдебната Палата по маршрута Добрич – Крушари – Оногур – Хитово – Карапелит – Рилци и обратно. Награждаването е от 18.00 часа.

Идеята на организаторите от спортен клуб „Изида” и колоездачен клуб – Добрич, е състезанието да възроди Обиколката на Добруджа, която по–възрастните добричлии помнят като едно от най-значимите спортни събития на Добрич от близкото минало. „Grand Prix Dobrich” се провежда за първи път и неговата категория е 1.2, което означава, че ще носи повече точки за Световната купа, отколкото Обиколката на България.

Общо 12 съдии са ангажирани за състезанието. На техническата конференция присъства и националният селекционер на мъжкия тим Красимир Коев, който на място ще следи изявите на най-добрите българи.

"Моите наблюдения са, че домакините са подготвени за международните стартове, в които ще участват десетки елитни колоездачи от 17 клуба от 10 държави. Зрителите ще имат възможност да станат свидетели на много силно състезание каквото няма в България. В Добрич ще наблюдавам изявите на българските колоездачи, най-вече на включените в разширения състав на националния отбор за Олимпиадата Мартин Грашев и Спас Гюров. Ивайло Габровски и Данаил Петров не пристигнаха, тъй като им предстоят стартове съответно в Азербайджан и Испания", каза Красимир Коев.

За да не се възпрепятства преминаването на състезателите от 16.30 до 19.00 часа днес  ще бъдат затворени за движение следните пътни участъци в Добрич:

Бул „Добруджа” в двете посоки – От площад „Тракийски” до кръстовището с улица „Георги Попов”.  За самото награждаване тази вечер от 19.00 до 19. 30 часа остава затворен участъка само от площад „Тракийски” до кръстовището с улица „Отец Паисий”.

Ето и пълната програма на състезанието:

03.05.2012г. – Критериум Купа „Димитър Колев“ 60 км
Начало: 17:30ч. бул. Добруджа Срещу Съдебна Палата
Финал и Награждаване – 19:00ч бул. Добруджа Срещу Съдебна Палата
Ще се изминат 12 обиколки по 5 км със спринт на всяка втора обиколка.

04.05.2012г. – Общ Старт Обиколка Добрич – Балчик – Албена – Балчик – Каварна – Балчик – Албена – Балчик – Добрич
Начало 14:00ч. - бул. Добруджа, пред Съдебна Палата
Финал и Награждаване - 18:00ч. - бул. Добруджа, пред Съдебна Палата

05.05.2012г. – Критериум Купа „ИЗИДА“ 60 км
Начало: 16:30ч. бул. Добруджа Срещу Съдебна Палата
Финал и Награждаване – 19:00ч. бул. Добруджа Срещу Съдебна Палата
Ще се изминат 12 обиколка по 5 км със спринт на всяка втора обиколка.

06.05.2012г. - Общ Старт Обиколка Добрич – Крушари – Оногур – Хитово – Карапелит – Рилци – Крушари – Оногур – Хитово – Карапелит – Рилци - Добрич
Начало 13:00ч. - бул. Добруджа, срещу Съдебна Палата
Финал и Награждаване - 18:00ч. - бул. Добруджа, пред Съдебна Палата