/ iStock/Getty Images
При високите цени на електроенергията трябва да бъде създаден държавен фонд, който да покрива извънредните разходи на общините, смята кметът на Шабла Мариан Жечев. Позицията бе заявена на пресконференция на ГЕРБ-Добрич по повод на ситуацията в енергийния пазар.

При тези свръхцени, а вероятно ще дойде и следваща криза, фондът ще покрива пазарната разлика и ще бъде вид застраховка за общините, поясни Жечев. Той посочи, че общините няма как да осигурят допълнителен финансов ресурс, освен да вдигнат данъците, но това евентуално може да стане през 2023 година.

За декември сметката за ток на общината достигна 80 000 лева, без да се включват училищата, които са на делегирани бюджети, а година по-рано за същия период сме платили 21 000 лева, посочи Жечев. По думите му, общините не могат да се справят в ситуацията с "умерено изключване на уличното осветление" и вероятно ще редуцират инвестиционните си програми.

Кметът на Тервел Симеон Симеонов посочи, че в общината е въведен режим на уличното осветление още от края на ноември миналата година и веднага са започнали да "валят" сигнали за битови кражби. По думите му, въпреки това общината е платила три пъти по-висока сметка за ток.
БТА