Болата
Болата / root.bg
Местните хора се надяват плажът да бъде изваден от резервата "Калиакра" до летен сезон `2019
„Плажът „Болата” е жизнено важен за развитието на селския туризъм в Българево. Затова местните хора настояват той да бъде изваден от резерват „Калиакра” и да бъде отдаден на концесия”, заяви пред Дарик кметът на каварненското село Георги Георгиев. По този начин плажът, който преди време бе обявен за един от най-красивите в света, ще може да бъде поддържан в добро състояние за туристите.
 
Община Каварна поиска от МОСВ от резервата да се извадят плажът, двете буни и паркингът на нос „Калиакра” – общо 22 декара. Георгиев съобщи, че миналата седмица в кметството е получен проект на заповед на министър Нено Димов за изваждането на територията от резервата. На 12 април в РИОСВ – Варна ще се проведе обществено обсъждане, а местните хора се надяват, че до края на месец юни заповедта на министъра ще бъде факт. Реално плажът ще бъде изкаран от резервата за летен сезон `2019.

Болата остава отворена за автомобили това лято, ще се търси решение за паркирането

„Болата” е резерват с висока степен на защитеност и пропускателният режим в него е много сложен. Споровете между различни държавни институции за уникалната плажна ивица са от години. През 2016 година достъпът на автомобили до плажа бе забранен, но след протести на местните забраната бе премахната. Оттогава се търсят решения за навлизането и паркирането на коли в защитената територия.

„По-голямата част от тези, които идват да почиват в селото, идват заради „Болата”. Ако зоната се предостави за концесиониране, това ще доведе до нормални условия за плажуване. Концесионерът ще се грижи за чистотата, ще направи санитарни възли, ще постави чадъри и шезлонги, ще осигури водно и медицинско обслужване”, посочи Георги Георгиев.

Обсъдиха изваждането на плаж Болата от защитена зона "Комплекс Калиакра"

Територията може да бъде извадена от резервата „Калиакра”, но ще бъде прехвърлена в защитена зона „Степите”. Там обаче режимът е по-лек. „Ще има възможност да се направи малко заведение, от което туристите да си взимат напитки и храна. Това ще бъде обект от лек тип и в никакъв случай няма да има бетонови основи или масивно строителство”, обясни кметът на Българево.

По думите му са спекулация твърденията, че там ще се построят хотели.

Министри обмислят опции за решение на проблема с паркирането на Болата

Що се отнася до паркирането буквално на пясъка, което е грозно и неприятно, Георгиев припомни, че общината притежава парцел от 15 дка в непосредствена близост до плажа. „Имаме уверението на кмета на Каварна Нина Ставрева и на главния архитект,  че там може да се направи паркинг”, поясни Георгиев.

Другата спекулация според него се прави от природозащитниците. Те твърдят, че районът може отново да стане местообитание на тюлена монах.

„Това е все едно да върнем скумрията в Черно море. Ако имаше дадености тюлените да  живеят тук, те щяха да съществуват и  до сега. Преди много години военните са наблюдавали тюлените и са водели дневник. Последно този вид е бил забелязан на 2 май 1976 година. Несериозно е да се твърди, че популацията на тюлена може да се възстанови”, отбеляза Георгиев.

МОСВ загради достъпа с автомобили до плажа Болата, местните хора негодуват

Жителите на Българево са около 1000, но през лятото населението се удвоява. В селото има над 30 къщи за гости, три хотела, ресторанти. В района живеят постоянно англичани, германци, руснаци, други имат къщи и идват през лятото. Идват и много румънци и летовници от Украйна и Молдова. Местните хора твърдят, че интересът на туристите идва най-вече от плажа Болата.

„Правили сме доброволни инициативи за почистване на ивицата. Общината също се грижи, поставя контейнери за смет. В сезона обаче е нужно плажът да се чисти ежедневно. Да не говорим, че и културата ни не е винаги на ниво. Затова е нужен концесионер - да постави чували за смет, да има течаща вода, санитарни възли, все пак живеем в 21 век”, коментира кметът.