Искат да възобновят работата на филиала на Медицинския университет
Искат да възобновят работата на филиала на Медицинския университет / Дарик Добрич

Областният управител инициира възобновяване на дейността на филиала на Медицински университет - Варна в Добрич, съобщават от администрацията. Идеята е да стартира прием още тази есен.

Желязко Желязков и екипът му вече са провели работна среща с ректора на университета проф. Красимир Иванов, както и разговор с управителя на МБАЛ - Добрич д-р Мариян Ананиев. От администрацията стартират проучване за възможностите за разкриване на медицинско учебно заведение в Добрич тази година. Сред ученици, завършващи средно образование, е разпространена анкета, която да покаже нагласата и предпочитанието за съответни специалности. Ще се проведат разговори и с болничните заведения в областта.

Намерението е да се организира и подготви модерен тип обучение /включително и дистанционно/, като се използва базата на добричката болница, допълнително оборудвана с нова техника. Ще се търси и програма, подпомагаща разширяване на дейността и финансиране.

Идеята за подновяването на филиала е породена от необходимостта от кадри в здравеопазването, които да получат желаното образование „на място" и да се реализират в региона, посочват още от Областна администрация. Желязков е поел ангажимент за подкрепа и съдействие от страна на народните представители от ГЕРБ и Министерство на здравеопазването.