Генерал Колев ще бъде на кон
Генерал Колев ще бъде на кон / Валентина Добринчева
Генерал Колев ще бъде на кон
23598
Генерал Колев ще бъде на кон
  • Генерал Колев ще бъде на кон

Прекратява се конкурсът за изграждане на паметник на ген. Иван Колев. Това реши на 11 ноември единадесет членната комисия за избор на проект за монумента. Тя не приема представеното предложение на авторски колектив Димитър Янков и архитектите Милен и Витлеем Чалъкови. Според журито авторът на скулптурната композиция не се е справил със задачата и не се е съобразил с препоръките от втория тур.

Конкурсът премина през три етапа. В първия участваха 8 проекти на автори от цяла България, от които комисията номинира три. На втори етап, проведен на 16 юли т.г., журито разгледа трите класирани проекта - на Димитър Янков, на Никола Станчев и на екип Гълъбин Христов, Илиян Михайлов и Стефан Маринов, и бе единодушно, че не може да присъди първа награда на нито една от разработките. Връчени бяха по 1000, 800 и 500 лева на авторските колективи и бе дадена възможност на Димитър Янков да преработи проекта си.


Мнението на специалистите относно артистичните качества на проекта на Димитър Янков и Милен и Витлеем Чалъкови, след преработката е, че в представеното пластично решение конната фигура и фигурата на ген. Иван Колев нямат единен характер и си противоречат. Въпреки препоръките на журито за изчистване и пропорциониране на предложеното решение за постамент, авторът представя ново решение на постамента, изключително неубедително като силно скулптуриране на предишните релефи, развиване на крайно неподходяща втора пластична композиция, която се противопоставя на главната, смята журито. Въз основа на тези посочените констатации и невъзможността да се реализира предложеният проект комисията предлага конкурсът да бъде прекратен. От единадесет членното жури решението подкрепят 10 членове на комисията, един е "въздържал се".

Генерал Колев ще бъде на кон
netinfo
Сега нещата са в ръцете на "Сдружението за изграждане на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.", чийто заместник председател е кметът на Добрич Детелина Николова. Тя е информирала председателя на Сдружението академик Георги Марков за предложението на комисията. Ще се търсят възможности съгласно Закона за обществените поръчки как да бъде възложено изграждането на паметника.

Потърсих за коментар относно конкурсa с неизлъчен победител членове на комисията и на управителния съвет на сдружението. Един от инициаторите за построяване на този паметник в Добрич - Веселин Бончев, сподели, че протакането на конкурса не е повлияло благоприятно на изхода му. Изминалата година в оценки е време, което изгубихме и на фона на 90-те години, които чака за да бъде осъществен този монумент, това е нередно, смята Веселин Бончев.

В единадесет членното жури, което избираше проект за паметник, трима са представителите на сдружението за издигането му - Георги Чунчуков, Радослав Симеонов и Евелина Ханджиева. Според г-н Чунчуков, възможностите сега са две - да бъде обявен нов конкурс или паметникът на Ген. Колев да бъде директно възложен на избран изпълнител. Такъв конкретен автор, обаче, още не е избран.

Обществеността на Добрич иска да има такъв паметник, смята Георги Чунчуков, който е гласувал "въздържал се" на третия етап на конкурса. Той се обяви "против" и прокрадващи се мнения да бъде дадена повече свобода на художниците и заданието за проект за паметника да бъде разкрепостено и да не е задължително в две фигури - на генерала, възседнал кон. "Кой, ако не генерал Колев, който е главнокомандващ на българската кавалерия по това време, трябва да бъде изобразен на кон?", пита Чунчуков. Важен аргумент в полза на такъв облик на монумента е и това, че такава е волята на добричлиите, които през 1942 година са събрали 1 милион лева (сегашни 60 - 70 000) за реализирането на паметник на героя. Парите изчезват след 9 септември, но каузата на тези хора е сега в наши ръце и трябва да спазим повелята им паметникът да е генерал Колев възседнал коня си Пирин, казва г-н Чунчуков, иначе опорочаваме тяхната идея и се гаврим с паметта им. Обясненията защо генералът да не е на кон, са псевдо обяснения и аз не бих се ангажирал с паметник, който да не изглежда по този начин, бе категоричен той.

Сега са събрани едва 5 000 лева за паметника, но причината е, че не е започнала активна кампания, тъй като няма яснота колко ще струва проектът и какъв ще бъде той. Има яснота и обещания откъде да се осигурят средства.

Сдружението ще излезе скоро с позиция дали ще има нов конкурс или директно възлагане на поръчка на конкретен автор. Според Чунчуков, второто е по-бързо и лесно, тъй като конкурсът е отнел много време. Въпреки, че от 1942 година е изминало много време, особено за тенденциите в изкуството, мнозинството от членовете на УС на сдружението държат да не се отстъпва от заданието "генералът на кон". Изпълнението на конна фигура е трудно, но не невъзможно, казва Чунчуков, има автори, просто трябва да се издирят и да им се възложи. Добрич ще има своя паметник на генерал Колев на кон, въпрос на време е, допълни той.

Чуйте коментара на Георги Чунчуков в аудио файла.