Форум Българско наследство в Балчик
Форум Българско наследство в Балчик / netinfo
В рамките на Форум „Българско наследство“ в Балчик се проведе впечатляващ фолклорен фестивал. Българската диаспора в Молдова, Украйна и Румъния се състезаваше за любовта на публиката и наградата на журито, което е в състав: председател – Георги Джилянов и членове – проф. Благомир Папазов и Илияна Димитрова. Събитието има своето специално отношение към хората с увреждания, които са и участници: през целият ден щандът им предлагаше изработени вещи от тях самите.

Фолклорен фестивал в Балчик
netinfo

По време на концерта за състезателната част пристигнаха 160 души от Украйна. Участниците от село „Българийка“ (Украйна) заложиха на адаптираните фолклорни мотиви, но и на автентичното в танците си. Село „Кубей“ (Украйна) се представи с гагаузко-български фолклор, защото там населението е смесено. Чушмелийската ръченица взриви всички със своята динамика и отскоци, а Злата Демирова от същото село Чушмелия (Болградски район), изправи публиката на крака с изпълнението на песента „Лале ли си, зюмбюл ли си“.

Българско наследство Балчик
netinfo

Впечатление направиха българите от гр. Твърдица (Молдова) със златистите си костюми и изпълненията си, а българка, зам.-кмет на града, поднесе поздрави към всички участници.

В Балчик откриха изложба на национален музей "Шипка"

Танцуваха и пяха момичета и момчета от Тараклийския район (Молдова), Нови Троян, Горна Албота, Констанца и др. На сцената се изви шопско, добруджанско, тракийско, тараклийско. Самодейците се готвят година затова събитие, за да изявят принадлежността си към своята родина, а нашенците от Молдова се похвалиха с чисто новите си костюми.

България бе представена от състави от Балчик, Велико Търново, Кубрат, Котленци, Гурково, Варна, Добрич, Владимирово.