Държавна агенция да назначава хора на ръководни длъжности предлагат реформаторите
Държавна агенция да назначава хора на ръководни длъжности предлагат реформаторите / Дарик Добрич
Държавна агенция да назначава хора на ръководни длъжности предлагат реформаторите
70650
Държавна агенция да назначава хора на ръководни длъжности предлагат реформаторите
  • Държавна агенция да назначава хора на ръководни длъжности предлагат реформаторите

Създаването на Централизирана публична агенция е една от основните мерки за административна реформа, които предлага Реформаторският блок, съобщи в Добрич председателят на ДСБ Радан Кънев. Агенцията трябва да определя правилата за назначаване на всички публични длъжности. Според реформаторите така всички конкурси ще се провеждат по единни правила и няма да могат да се нагласяват конкурси за конкретен човек. Този орган ще извършва и всички назначения на ръководни длъжности в централната и в местните администрации, за да не могат те да се превземат от партийни кадри. Съставът на агенцията би могъл да се избира след сериозна шестмесечна проверка и да се приема с квалифицирано мнозинство от парламента, посочи Кънев.

Реформаторският блок предлага и промяна в административното деление на страната, както и силно намаляване и фиксиране в конституцията на броя на министерствата, за да не стават непрекъснати промени по силата на някакви коалиционни споразумения. По тези въпроси обаче ще проведем публична дискусия, каза Радан Кънев.

Той заяви, че не желае да коментира социологическите изследвания, според някои от които партията на Бареков изпреварва по рейтинг Реформаторския блок. „България без цензура” е изключително тревожен симптом за българската политика. Това е опит на медии, пряко свързани преди всичко с ДПС, медии, които защитават по категоричен начин сегашното управление и провеждат кампания по оплюване на неговите противници, да измислят фалшива алтернатива. Създаването на алтернатива на мафията от самата мафия е проект, който сме наблюдавали много пъти в Путинова Русия и прилежащите й централноазиатски републики – това е дълбоко противно на европейската демокрация явление”, заяви Радан Кънев.

Чуйте още от него в прикачения файл: