„Движение България на гражданите” ще съживява селските райони
„Движение България на гражданите” ще съживява селските райони / Дарик Добрич

За повече правомощия на общините и за по-малка зависимост от държавата ще настояват от ПП „Движение България на гражданите". Това заявиха кандидатите за народни представители от 8-и МИР-Добрич и членовете на общинското ръководство на партията на среща с жителите на село Змеево, община Балчик. Това е философията на политиката за силно местно самоуправление, казаха още те, като изтъкнаха, че за постигането й ще изискват промени в Конституцията и ефективни механизми за съфинансиране на европейските проекти. Необходими са мерки за финансова децентрализация на общините, както и стимули за общините да се развиват икономически, посочиха хората на Меглена Кунева.

На срещата жителите на Змеево споделиха най-големите си проблеми, свързани с лошата инфраструктура, безработицата, ниските пенсии и непосилните сметки за ток. От „Движение България на гражданите" ги увериха, че поставят специален акцент на социалната политика. Трябва да се коригира допуснатият дисбаланс в полза на инфраструктурата за сметка на доходите, образованието и стимулите за развитие на бизнеса, което е най-големият провал на сегашните управляващи, посочиха кандидатите за народни представители от партията с номер 33 в интегралната бюлетина. За съживяването на селските райони от ПП „Движение България на гражданите" обещаха да предложат мерки за заетост, в т.ч оземляване на млади семейства, създаване на условия за развитие на търговията в земеделието и за стимулиране на директния достъп на производителите до пазара, както и освобождаване на данък печалба при производство на краен продукт за първите три години.

По отношение на недоволството от високите сметки за ток, от партията на Меглена Кунева увериха, че ще настояват за силен контрол върху енергоразпределителните дружества и за въвеждане на единна сметка за ток, за да бъдат възпрепятствани евентуални злоупотреби. Единната сметка е била предложена на ЕС от Меглена Кунева в качеството й на еврокомисар, но България все още не е сред 14-те стран, които са я въвели.

По-късно кандидатите за народни представители от „Движение България на гражданите"-Добрич се срещнаха с жителите на Крушари.