Добрич се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците
Добрич се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците / Дарик Добрич - архив

Добрич ще се включи в Европейската седмица за намаляване на отпадъците / 17-25 ноември/ - ЕСНО, съобщиха от общината. Инициативата се провежда за четвърти път в страните от европейския съюз, а България участва за първи път. Тазгодишното издание ще се проведе под патронажа на Комисаря за околна среда Янез Поточник.

ЕСНО е ключово събитие  за насърчаване на устойчиви действия за намаляване на отпадъците и изтъкване  на влиянието на потреблението  върху  околната среда и промяната на климата. През 2011г. в дните на Европейската седмица за намаляване на отпадъците са се включили 32 държави и са осъществили повече от 7000 инициативи. Очакванията са през 2012г. този успех да се повтори и дори да се постигнат по-добри резултати.

Община Добрич регистрира четири инициативи, които  ще проведе в дните от 17 до 25 ноември. Ще се оползотворяват сухи клони, отпаднали от санитарни и почистващи резитби. Те ще бъдат надробени с дробилка, а полученият дървесен чипс ще бъде използван за мека настилка на реконструирана детска площадка в Добрич. Останалите количества ще бъдат използвани за мулчиране/насипване/ на залесени площи на територията на парк "Хан Аспарух". По този начин чрез оползотворяване на отпадъчните сухи клони от една страна ще се спестят средства за закупуване на изкуствена настилка за детската площадка, а от друга – ще бъде подпомогнато  задържането на влага в почвата, предпазването на дърветата от замръзване в парка и  намаляването на плевелите в парка, уточняват от кметството.

От общината залагат още на оползотворяване на биоотпадъци от зелените площи чрез компостиране. Останалите инициативи са „Играчка за играчка” и „По-малко отпадъчна офис хартия”.

На 20.11.2012г. от 10.00 часа във фоайето на Общинския младежки център ще се организира размяна на играчки за деца от предучилищните групи. Всяко дете, което иска да се освободи от излишните играчки, може да ги донесе в центъра. Идеята на тази инициатива е вместо родителите да купуват нови играчки на децата си, в този ден всяко дете да занесе за размяна играчките, които вече не са му интересни, и които би искало да размени. Задължително е играчките да са здрави и чисти. Ако донесените от децата играчки са повече от разменените, останалото количество ще бъде предоставено на една или повече детски градини.

Инициативата „По-малко отпадъчна офис хартия” предвижда работещите в община Добрич да намалят до минимум разпечатването на документи. Съгласуването на писма, заповеди, становища ще  се извършва с предварителен преглед на електронния вариант на документите, които ще бъдат отпечатвани само в окончателен вид.