Добрич
Добрич / Дарик Добрич
Община Добрич ще отбележи тържествено 79 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България. Гости на добруджанския град в този паметен ден ще бъдат представители на побратимените градове от Първомайск, Украйна; Саратов, Нижний Новгород и Тамбов, Русия; Къркларели, Турция и Кавадарци, Северна Македония.

Участие в тържествата ще вземат дипломати от генералните консулства на Руската Федерация във Варна и на Република Турция в Бургас. Очакват се кметове от областта, представители на държавни институции, на общински съвети, почетни граждани, общественици, граждани.

Тържествата по случай 25 септември започват в 9.00 часа във Военно гробище музей с тържествен ритуал и панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа, отслужена от добрички духовници.

В 10.30 часа в Концертна зала „Добрич“ ще започне Тържествено заседание на Общинския съвет и връчване на званието „Почетен гражданин на Добрич“. Тази година с престижното отличие ще бъде удостоен главният художествен ръководител на ПФА „Добруджа“ Стоян Господинов за неговия изключителен принос и заслуги за съхраняване и развитие на добруджанските и българските традиции, фолклор и духовност, за популяризиране името на град Добрич и на Добруджа у нас и по света.

Почетният знак на Община Добрич за 2019 година ще бъде връчен на Иван Тодоров. Той е основател, председател и летописец на организацията за хора с увреждания „ХобиСклуб“ в Добрич, новатор в областта на транспортното машиностроене, активен общественик и дарител – за неговата неуморна дейност в сферата на социалната политика, практика, партньорство, за приноса му за постигане на толерантност, равнопоставеност, интеграция в обществото на хората с увреждания и по повод неговата 75 – а годишнина.

Решено е още в Почетната книга на Общината да бъдат вписани имената на 11 загинали войници в родната казарма по време на изпълнение на войнския им дълг.

В Деня на Добрич на площад „Свобода“ от 12.00 часа е празничният концерт „Приказки за Добруджа“ на ПФА „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

За любителите на шлагери и патриотични песни е концертът „Обичаме те, Добрич“ с участници: Състав  „Добрич” при Народно читалище „Йордан Йовков -1870” с ръководител Валентин Георгиев, Хор „Лира” при Дом за стари хора с ръководител Атанас Генчев и Състав „Армеец“ при Народно читалище  „Йордан Йовков  - 1870” с ръководител Славка Добрева.

Емблематичният за Добрич Духов оркестър ще зарадва своите почитатели с празничен концерт от 17.30 часа в Градски парк „Свети Георги“. Кулминацията на вечерта са два концерта, които ще взривят добричката публика.

От 19.00 ч. в Концертна зала „Добрич“ е празничният концерт на Веско Ешкенази и Плевенската филхармония. В същия час на Площад „Свобода“ е поп рок-концертът „Здравей, Добрич“. Празничната вечер ще завърши с илюминации.