До месец съдът ще се произнесе по делото за влака София - Кардам
До месец съдът ще се произнесе по делото за влака София - Кардам / Dariknews.bg

Великотърновският апелативен съд ще се произнесе в едномесечен срок по делото за пожара във влака София - Кардам, при който през февруари 2008 г. загинаха деветима души.

Заседанието на съдебния състав вчера продължи близо десет часа. На него бяха изслушани пледоариите на страните по делото. То бе внесено за разглеждане в Апелативната инстанция по жалби на държавното и частното обвинение срещу присъдите на началник-влака Иванка Костадинова и шафнера Георги Георгиев, осъдени от Плевенски окръжен съд на 8 и 12 години лишаване от свобода. Протестът им е и срещу оправдателната присъда на Георги Иванов - заместник-директор на "Спални и специални вагони" към "Пътнически превози".

Защитата на обвиняемата Иванка Костадинова поиска от съда да бъдат разпитани нови двама свидетели, както и да бъдат изготвени две допълнителни експертизи - психиатрична и пожаро-техническа. Първата експертиза бе поискана, за да установи по какъв начин се е отразило поглъщането на отровните газове по време на пожара върху психическото и физическото състояние на Костадинова и дали е могла да действа адекватно в подобна ситуация. Техническата експертиза бе поискана, за да се установи какво е причинило пожара, как се е развил той и могла ли е подсъдимата Иванка Костадинова да достигне до горящия вагон без риск за живота и здравето си. Съдът отхвърли исканията на защитата с мотива, че са неоснователни.

Прокурорът и представителите на гражданските ищци поискаха ефективна присъда за оправдания на първа инстанция Георги Иванов. Петима от общо 17-те ищци поискаха да бъдат наложени максимални присъди за другите двама обвиняеми - 10 години за Иванка Костадинова и 15 за Георги Георгиев, както и увеличаване на обезщетението за близките на загиналите от 100 000 на 150 000 лв.