Депутатите от региона - готови да се отчитат пред кметовете на всеки 3 месеца
Депутатите от региона - готови да се отчитат пред кметовете на всеки 3 месеца / Дарик Добрич

Срещите между местната власт и депутатите от региона да се провеждат на всеки три месеца. Около това становище се обединиха участниците в организираната от областния управител среща между кметовете на общини и народните представители от Добричка област. 

Предложението за тримесечните срещи дойде от депутата от БСП Петър Димитров.  По думите му добре е предварително Областна администрация да очертае конкретни цели за региона, които трябва да бъдат постигнати в рамките на този парламент. Идеята е тримесечните срещи да се превърнат в своеобразен местен парламентарен контрол, по време на който народните представители  да отчитат какво са свършили по поставените приоритети. 

В срещата се включиха  всички народни представители от добрички избирателен район с изключение на Валентин Николов от Атака. Поканата на областния управител Желязко Желязков уважиха тримата депутати от ГЕРБ-Румен Иванов, Ваня Донева и д-р Светомир Михайлов, независимият Венцислав Върбанов, Петър Димитров и Корман Исмаилов. Всички общини имаха свой представител на срещата. 

Кметът на Балчик Николай Ангелов от името на всички присъстващи градоначалници постави въпроса за финансовата децентрализация на общините. Кога през общинските бюджети ще започне да минава по-голяма част от публичните финанси, попита Ангелов и обясни, че сега България е една от европейските страни, в които през общинските бюджети минават най-малко публични финанси - между 17- 18 %. 

В момента ние като кметовете нямаме никакъв икономически интерес за привличане на инвеститори на територията на общините си, посочи още Ангелов. Ако се изключи социалният ефект с отварянето на нови допълнителни работни места, сега инвеститорите не вкарват никакви пари в общинските бюджети, с изключение на данъка върху недвижимата собственост. 

Зам.-кметът на Каварна Севинч Касабова постави пред депутатите проблема със забавянето на междинните плащания по оперативните програми. По думите й от септември миналата година по различни проекти забавените плащания за община Каварна са 1.5 млн. лева.  

Кметовете от региона поставиха и редица конкретни питания, свързани с  пътната инфраструктура, водоснабдяването, здравната реформа.