/ iStock/Getty Images
Демографската криза може да затвори две училища в община Каварна. Предложението на кмета Елена Балтаджиева да бъдат закрити началното училище "Братя Миладинови" в Каварна и началното училище "Христо Ботев" в село Септемврийци заради малкото ученици ще бъде обсъдено на предстоящото заседание на общинския съвет.

Най-много хора са изгубили работата си в хотелите и ресторантите в областта

Децата, които се обучават от първи до четвърти клас в училището в Каварна, са намалели от 162 преди няколко години до 80 през тази учебна година като са организирани в маломерни паралелки. Прогнозата и за новата учебна година е в класните стаи да влязат най-много 85 ученици, посочват от общината.

Само 19 ученици, сред които шестима първокласници, учат в училището в Сенокос. Липсата на работни места в селото, ниският социално-икономически статус принуждава родителите да мигрират, а заедно с тях пътуват и децата, допълват от кметската управа.

Очакват през лятото по-малките хотели да привлекат повече летовници в Каварна

В общината има устойчива тенденция на намаляване на младото население и, ако преди десетилетие са се родили 155 деца,
през миналата година новите граждани са само 124. Училищната мрежа трябва да бъде оптимизирана, така че да се осигури равен достъп на децата до съизмеримо по качество образование, смята Балтаджиева.

Ако двете учебни заведения бъдат закрити, учениците от Септемврийци ще бъдат пренасочени към най-близкото училище - в село Белгун, а от "Братя Миладинови" към други две училища в Каварна.
БТА