/ iStock/Getty Images
В региона са регистрирани 1199 нови безработни
В Добричка област най-много хора са изгубили работата си в хотелиерството и ресторантьорството сред общо освободените от заетост заради кризата с коронавируса.

Очакват през лятото по-малките хотели да привлекат повече летовници в Каварна

През март равнището на безработицата в областта нараства с 1.2 процентни пункта на годишна база - до 7.1 на сто, съобщават от Регионалната служба по заетостта. През месеца в бюрата по труда в региона са регистрирани 1199 нови безработни, като 432 от тях са посочили като причина ситуацията с епидемията и ограничителните мерки.

В тази група най-голям е делът на освободените от хотелите и ресторантите - 40.5 на сто, следвани от сектора на търговията - 11.3 на сто, и строителството - 8.1 на сто. След въвеждане на извънредното положение на 13 март на първичния пазар на труда са заявени 671 свободни позиции, а на работа са постъпили 408 души.

НОИ е издал над 26 000 ПИК от началото на извънредното положение

Продължава да се търси персонал за туризма - камериерки, кухненски работници, озеленители и други, като стартът на наемане е обявен за след 1 юни. В областния град Добрич регистрираните безработни към края на март са 1991.

Равнището на безработицата бележи увеличение с 0.5 пункта спрямо същия период на миналата година и достига 4.4 на сто.