/ iStock/Getty Images
"В Каварна се очаква през идващия туристически сезон по-малките хотели да имат шанс да привлекат повече летовници с по-безопасни условия за почивка и по-лесни за изпълнение санитарни мерки предвид кризата с коронавируса", заяви председателят на туристическото сдружение "Каварна" Дарина Аргирова.

Велоалея ще свързва Балчик с курортен комплекс „Албена”

По думите й, големи туристически комплекси в общината вече са изпратили персонала си на борсата след отказани резервации за май и юни. В хотелските бази в общината са отменени почивки и за юли и август, но има и запазени заявки от туристи, които изчакват да видят какво ще се случи.

"Надяваме се българи и румънци, които главно посрещаме по нашето крайбрежие, да преоткрият спокойствието, тишината, безопасността и живописната природа, стига границите да бъдат отворени, каза председателят на браншовата организация.

Балчик ще пристъпи към ускорени процедури за продажба на сгради по селата

В община Каварна през миналата година са пребивавали над 58 000 туристи, които са реализирали повече от 273 000 нощувки, според статистиката на сдружението. След един от най-успешните сезони, през идващото лято със сигурност ще има хотели, които няма да отворят, и на собствениците им, изплащащи кредити, ще им бъде трудно да се справят", добави Аргирова.

От сдружението смятат, че в трудната ситуация на бранша може да се помогне с отпадане на ДДС за туристическите услуги и обявяване на данъчна ваканция, включително и за туристическия данък.
БТА