Читалището в Добрич закъса финансово, правят стратегия за излизане от кризата
Читалището в Добрич закъса финансово, правят стратегия за излизане от кризата / Дарик Добрич

До един месец новоизбраното настоятелство на добричкото читалище „Йордан Йовков" трябва да изготви стратегия за преодоляване на финансовата криза в културната институция. Това бе решено на извънредното общо събрание на читалището, което се проведе на 19 август, съобщи председателят на настоятелството Юлия Стаматова

До недостиг на средства се стигна, след като през 2009-та и през настоящата 2010 година субсидията за издръжка бе намалявана с по 10%. За тази година читалището разполага със 178 хил.лв. Това налага предприемането на сериозни реформи и строга финансова политика, подчерта Стаматова. Тя допълни, че е необходимо спешно да се съкратят разходите и да се търсят начини за увеличаване на приходите от дейностите на читалището. Възможности в това отношение има в развитие на езиковата школа, която да стане по-конкурентна. Музикалната и школата по изобразително изкуство също биха могли да носят повече приходи, каза Стаматова. От наеми не се очакват повече постъпления, защото те бяха актуализирани през м.март тази година.

7-членното читалищно настоятелство има трима нови членове - това са икономистът Миглена Алексиева, учителят Съби Колев и бизнесменът Ивайло Георгиев. Те заемат местата на Галина Митева, Петър Петров и Елена Юрченко. В управляващия орган остават Милен Чалъков, Драгомил Георгиев, Светлана Андонова и Юлия Стаматова. 172 са регистрираните членове на читалище „Йордан Йовков".