Четири служби ще инспектират съвместно туристически обекти през сезона
Четири служби ще инспектират съвместно туристически обекти през сезона / Дарик Добрич

Първа съвместна проверка на 4 служби се състоя на 28 май в община Балчик, съобщи шефът на "Инспекция по труда" - Добрич Младен Мартинов. Служители на дирекцията, както и на Агенцията по приходите, Агенцията по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите са посетили две заведения и един хотел. Тези общи проверки ще продължат, заяви Мартинов, тъй като така се пречи по-малко на туристическия бизнес в активния летен сезон. По време на посещението в трите обекта не са открити съществени нарушения. В тях работят 13 души, които имат трудови договори. Една камериерка е назначена на 4-часов работен ден, но работи повече, уточни Мартинов, като работодателят й е поел агажимент да сключи с нея договор. Той ще трябва да постави и инструкции за безопасност в кухнята и на рецепцията.

120 проверки са извършили през месец май инспекторите по труда в Добрич, съобщи Мартинов. Разкрити са 467 нарушения на трудовото законодателство, за които са издадени 40 акта. През месеца във ведомството са подадени 23 жалби - всички за забавени и неизплатени възнаграждения, главно в секторите търговия, производство на храни и ресторантьорство. Със съдействието на инспекторите работодателите са се издължили на свои служители със 70 000 лева. Трима работници без трудови договори са открити при насочени в селското стопанство проверки през май, както и някои технически неизправности по машини.

Повишава се търсенето на разрешения за работа на непълнолетни, каза още Мартинов. В Добрич вече са издадени 19, като някои от ползвателите ще започнат работа веднага, а други - в средата на юни. За всички инспекторите изискват график на учебните занятия. През миналия сезон са дадени общо 300 разрешения, като най-много в курорта Албена - около 200. Младежите работят като продавачи, сервитьори, пикола и аниматори.