Близките на загиналите отбелязаха 10 години от трагедията във влака София-Кардам
Близките на загиналите отбелязаха 10 години от трагедията във влака София-Кардам / Дарик Добрич
10 години след пожара във влака София-Кардам, близките на загиналите петима добруджанци отново се събраха на поклонение в тяхна памет. На 28 февруари 2008 г. в кушет вагона на влак № 2637 намериха кончината си Антоанета Апостолова, Валерия Желева, д-р Галина Иванова, Даниел Вичев и Калчо Енчев.
 
10 години от трагедията във влака София - Кардам

В храм „Св. Георги“ бе отслужена панихида
от свещениците Иван и Стоян. На нея присъстваха освен близките на жертвите на инцидента, бившият кмет Детелина Николова и целият екип на областния управител Красимир Кирилов. Детелина Николова е инициатор на поклоненията, които се извършват всяка година на фаталната дата 28 февруари. От името на близките й благодари за съпричастността майката на Валерия Желева - Софка.

Близките на загиналите отбелязаха 10 години от трагедията във влака София-Кардам
Дарик Добрич

 
Пред медиите майката на Даниел Вичев – Дора, заяви, че изтеклите 10 години са черни и тъжни за родителите, мъката им е жива и ще продължат да отбелязват годишнини и занапред, защото „тази дата е белязана“ в съзнанието им. Тя подчерта, че виновни за трагедията във влака са бездействието и безотговорността на служителите в БДЖ, но и бездушието на оцелелите, които е можело да помогнат на своите спътници, както е направил нейният син, загинал геройски, докато спасява други хора от бушуващия пожар.
 
Според почернената майка обществото и държавата ни не са израснали от 2008 г. и подобни трагични инциденти продължават да се случват. Тя подчерта, че семейството им не се качва повече на влак.
 
В изявление пред събралите се, Детелина Николова заяви, че обществото ни е длъжно да помни поуките, да пази сигурността на гражданите и да научи младите хора как да се справят с бедствени ситуации и кризи.