Бюрото по труда
Бюрото по труда / Дарик Добрич
Работодатели могат да кандидатстват за преференции по програми и насърчителни мерки за заетост и обучение на безработни лица, съобщават от Дирекция “Бюро по труда”- Добрич.
 
През февруари има няколко мерки, по които се насърчава заетостта. За работодателите, които разкриват работни места и наемат за стажуване безработни лица до 29-годишна възраст са предвидени 3 345 лв.; за наемане на безработни лица на първите 5 работни места разкрити от работодатели-микропредприятия – 7 397 лв. За вземане на работа на хора с трайни увреждания, включително военноинвалиди на пълно или непълно работно време се предоставят 3 594 лв.; за самотни родители (осиновители) или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст – 3 552 лв.; за хора над 55-годишна възраст – 3 824 лв.
Насърчава се и наемането на безработни с непрекъснато поддържана регистрация не по-малко от 6 месеца; до 24-годишна възраст или над 50 години; безработни с основно и по-ниско образование. За тази група се предоставят 5 806 лв. Има и още 3 117 лв. за безработни лица с трайни увреждания.
 
Работодателите могат да подават заявки за свободните работни места в периода от 7 до 15 февруари.
 
Извън този срок, работодателите могат да кандидатстват за финансови средства и за работни места, на които ще наемат на работа: безработни младежи до 29 г. възраст с трайни увреждания, вкл. военноинвалиди, както и младежи от специализирани институции или ползващи социални услуги в общността от резидентен тип, завършили образованието си. За тези мерки има свободни средства 3 748 лв.