Библиотеката получи дарение играчки роботи
Библиотеката получи дарение играчки роботи / библиотека "Дора Габе"
Регионална библиотека „Дора Габе” получи дарение от шест интерактивни играчки Пчела робот, които могат да се програмират, както и цветни подложки от винил за работа с тях. Придобивката идва по проект "Генерация Код" на Фондация "Глобални библиотеки-България".

Играчката ще се ползва от деца от 4 до 8 години, които сами ще могат да програмират действията на пчеличките. Забавното обучение ще даде възможност за надграждане на пространствената ориентация на децата и ще провокира тяхното логическо мислене.

играчки роботи
библиотека "Дора Габе"

Действията на пчеличката се задават с помощта на няколко бутона, разположени върху горната повърхност на играчката, които са достатъчно ясно означени, за да предложат изключително опростен интерфейс за общуване с детето и дават възможност за програмиране на 40 стъпки.
 
Управляемата играчка подпомага дейността на детския учител в посока интегриране на нови технологии и методи на работа.

играчки роботи
библиотека "Дора Габе"

В рамките на Европейската седмица на програмирането, която през 2019 година ще бъде от 7-и до 20-и октомври, в библиотеката ще се проведат образователни занимания с деца на възраст от 4 до 8 години. 
 
За децата от 8-14 години библиотеката предлага занимания по забавно програмиране с роботите Финч, дарени също от Посолството на САЩ чрез Фондация "Глобални библиотеки-България".