Активизира се свлачище край Кранево, блокирани са коли
Активизира се свлачище край Кранево, блокирани са коли / снимка: Impact Press Group

Голямо старо свлачище се е активизирало в района между Кранево и Златни пясъци, на метри от главния път Варна - Балчик. Тонове земна маса са се свлекли към морето. За късмет пострадали хора няма. В резултат на бедствието 100-годишен фар е изцяло разрушен, а рибарски фургони са затрупани. Сериозни поражения са нанесени и на крайбрежния път. Няколко коли остават блокирани.

Свлачището е тръгнало през почивните дни и е повлякло след себе огромно количество земни маси, разкри пред Дарик шефът на „Геозащита" във Варна Йордан Йорданов. „Свлачището е на голям фронт. Заражда се голям процес, голяма дължина. Няма пострадали хора. Собствениците на обектите, които са там - не само в рамките на това свлачище, но и в целия район, отдавна са предупредени, че е опасно и не бива да живеят там", поясни той.

Като лунен пейзаж определи гледката Румен Николов, кмет на Кранево. „Едно дърво - примерно високо 10-15 метра, така е заринато с пръст, че горе му стои само короната", разказа той.

Земните маси са се свлекли на метри край курортното селище. Свлачището обаче е изцяло на територията на община Аксаково, в землището на с. Осеново.

„Четири-пет коли остават блокирани. Пътят е скъсан и няма как да бъдат изкарани. Явно доста време ще престоят. Лошото е, че фарът е напълно разрушен, а той беше хубав, със 100-годишна история, емблема за нашето крайбрежие", каза пред Дарик Николов.

Свлачището се е активизирало на метри от главния път Варна - Балчик. Той засега не е засегнат. „Честно казано не сме спокойни много за пътя, защото близостта със свлачището вече на 50, на места и на 30 метра", изрази притесненията си шефът на „Геозащита".

Специалистите нямат обяснение какво е предизвикало свлачищния процес. „Виждате, че причината не е валеж. Случва се в сух период, което е дори по-опасно. Те са безоточни форми и ако има някакъв внезапен валеж, нещата могат да се влошат", обясни специалистът.

„Активизират се процесите. Явно там има някакви много дълбоки подпочвени води, които влияят на бреговата ивица", изказа на свой ред предположението си кметът на Осеново Данко Бакалов.

Най-лошото е, че движението на земни маси продължава и в момента. А кога ще приключи, никой не може да прогнозира.