3.50 е средният успех на седмокласниците в Добричко тази година
3.50 е средният успех на седмокласниците в Добричко тази година / Дарик Добрич

С 3.50 по български език и литература /БЕЛ/ и 3.49 по математика завършват тазгодишните седмокласници в Добричка област, съобщи в ефира на Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование Петър Петров. Оценките са по-ниски от миналогодишните - 3.80 по БЕЛ през 2011-а, но точките от теста са почти същите коментира той и поясни, че тази година е вдигнат стандартът на националното външно оценяване, като вместо досегашните 17 точки, вече 18 покриват оценка 3.00.

На изпитите, проведени в края на месец май, 342-ма ученици от областта имат двойки по БЕЛ, 343 са слабите оценки по математика. Процентът е значителен - на външното оценяване тази година се явиха 1 550 седмокласници. Петров посъветва кандидатстващите да се явяват и на втория модул на изпита, за да трупат повече точки, защото само с първия няма как да постигнат максимума до 100. Той припомни, че предстои записването на седмокласниците в избраните от тях гимназии и напомни да се внимава да не се пропуснат кратките срокове за това, тъй като тогава ученикът изгубва мястото си в класирането.

Ясни са и резултатите от "малките матури" при четвъртокласниците, съобщи още Петров. Добрич се намира в средата на класацията по успех в страната, което е нормално за размера на града и структурата на населението, според него. Няма промяна в нивото на учениците спрямо миналата година и на двата изпита. По традиция резултатите в селата са по-слаби от тези в общинските центрове, коментира Петров. Очаква се с най-висок успех да бъде СОУ "П.Р.Славейков".

Резултатите на зрелостниците, които тази година за първи път бяха изпитвани в един ден със седмокласниците, ще бъдат факт след 9 юни, каза още Петров. Има малко забавяне заради отлагането на изпитите в Перник, причинено от земетресението от 22 май т.г..