22 опита за нелегално преминаване на границата са констатирани от ГПУ Генерал Тошево
22 опита за нелегално преминаване на границата са констатирани от ГПУ Генерал Тошево / netinfo

22 опита за нелегално преминаване на държавната граница са констатирани от Гранично-полицейското управление в Генерал Тошево за деветте месеца на 2015 година, съобщават от областната администрация. През същия период на 2014 година тези нарушения са 17, като на 83 лица -предимно граждани на Сирия, Иран, Ирак и Афганистан, са наложени парични санкции и са осъдени на „лишаване от свобода“.

Анализът на данните от пропускателната дейност на ГКПП Дуранкулак през деветмесечието на 2015 г. показва увеличение в числеността на пътникопотока, преминаващ през пункта в сравнение със същия период на 2014 год. От ГКПП Кардам констатират, че числеността на преминалите лица и МПС показва тенденция на леко увеличение в сравнение със същия период на 2014 г.

През 2015 г. няма констатирани престъпления в зоната за отговорност на Гранично- полицейското управление в Каварна по линия на “Незаконна миграция”, „Трафик на наркотици и хора“ и “Контрабанда”. През деветмесечието не е констатиран нелегален пренос на ядрени или други радиоактивни материали през ГКПП. За сравнение, през същия период на 2014 г., са констатирани 5 нарушения по отношение на незаконната миграция и 2 случая на контрабандни цигари.

На всички задържани лица, влезли незаконно на територията на страната и опитали се да излязат през границата незаконно, са наложени принудителни административни мерки по Закона за чужденците в България. Хората са съпроводени до Разпределителен център - Елхово и Специалния дом за временно настаняване на чужденци - Любимец.