Жълт код за вятър и мъртво вълнение. Не излизайте с лодки

вятър
вятър / Thinkstock/Getty Images

Потенциално опасно ще бъде времето край морето. По Черноморското крайбрежие е обявен жълт код за силен вятър. Предупреждението важи и за силно вълнение, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Ще духа североизточен вятър. Поривите му ще достигат 20 м/секунда. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

"Жълтият код означава потенциална опасност и повишена вероятност за опасни метеорологични явления, които могат да причинят щети", информират от НИМХ. Оттам препоръчват да следи прогнозата за времето и да не се предприема неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето. Да не се излиза с лодки в морето, а курортистите да не се къпят дори на брега. От вятъра ще се образува и мъртво вълнение.

Иначе валежите в понеделник ще са на по-малко места и ще отслабват. Облачността ще е значителна. Ще духа слаб, в източната половина на страната - умерен до силен североизточен вятър. Максимални температури се очаква да са между 18 и 23 градуса, в източните райони до 25-26 градуса. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за юли, посочват от НИМХ - БАН.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg