Жиците в Бургаско - заплаха за розовите пеликани
Жиците в Бургаско - заплаха за розовите пеликани / netinfo

Висока смъртност на птици, вследствие на сблъсък с високоволтови кабели, установи екип на Българско дружество за защита на птиците Бургас. Повод за проучванията бяха множество подадени сигнали от местни хора за пострадали птици – съобщиха от Дружеството.

Доброволци и експерти на няколко пъти проверяваха трасето на един от най-опасните за птиците далекопроводи, който се намира в близост до Бургаското езеро. Проучванията са показали, че най-потърпевши са преминаващите ежедневно от там розови пеликани.

Птиците не успяват да избегнат проводниците и се удрят в тях, което най-често води до смъртта им – показа проверка на Дружеството.  Установените жертви, от сблъсък с електропроводите, са 15 на брой за период  от около 2 месеца.

Розовите пеликани традиционно използват Бургаските езера за място за почивка  по време на миграцията си. Те са защитен вид, включен в Червената книга. Езерата са от ключово значение за опазването на птиците, защото от тук преминава цялата европейска популация на вида. Според БДЗП, съществуват различни методи за предотвратяване на нещастните случаи и трябва да се работи активно за прилагането им.