дрога белезници наркотици
дрога белезници наркотици / / iStock/Getty Images
Окръжен съд - Бургас остави за постоянно в ареста шофьорът Кольо от Несебър, причинил катастрофата в Айтос, предаде „Фокус". След тежкия инцидент от 11 септември обвиняемият бе приет за лечение в болница, но днес се яви в съда при гледането на мярката за неотклонение.
Мъжът бе задържан за срок от 72 часа, но прокуратурата поиска постоянното му задържане.


Съдът прецени, че е налице обосновано предположение на авторство на деянието. Няма данни за опасност за укриване, но има реална опасност от извършване на друго деяние.

По-рано, по време разглеждане на мярката за неотклонение окръжният прокурор Георги Чинев заяви, че предложената най-тежка мярка за неотклонение е основателна, за което изтъкна няколко довода.

Според него по събраните до момента доказателства - данни на свидетели, три протокола и извършена съдебно-медицинска експертиза, касаеща установените телесни повреди на пострадалите, има основателно предположение, че обвиняемият е извършил престъплението. Като друг довод за това предположение прокурор Чинев посочи направения тест с дрегер, отчел положителна проба за наличие на метамфетамин в кръвта на водача.

Според държавното обвинение присъдата за това престъпление предвижда от 5 до 20 години "лишаване от свобода", което е друга обосновка за взимане на най-тежката мярка за неотклонение, тъй като в противен случай има вероятност обвиняемият да се укрие.

По време на заседанието стана ясно още, че при извършен допълнителен оглед в кабината на товарния автомобил е намерен полиетилен плик, съдържащ амфетамин - метамфетамин. Поради това окръжният прокурор счете, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие с цел да осуети своето наказателно санкциониране.

Адвокатите на обвиняемия приеха донякъде за правилни доводите на държавното обвинение, но счетоха, че все пак не са налице основания за взимане на най-тежката мярка за неотклонение. Според адвокат Боев, обвинението е работно и ще претърпи изменения. Той посочи, че все още не подготвена кръвната експертиза, която да доказва, че е имало наличие на наркотични вещества.

По думите му шофьорът се е придвижвал със скорост от около 40 км./ч. в момента на инцидента. Той предложи да бъде взета мярка "домашен арест" с поставяме на електронна гривна, докато не бъдат готови експертизите в тяхната цялост.

Той изтъкна факта, че обвиняемият е с постоянен адрес в град Несебър, а също така има семейство, за което да се грижи, поради което няма основание да се смята, че той би могъл да се укрие.

Адвокат Найденов допълни в защита на обвиняемия, че към момента няма изяснен механизъм на случилото се пътнотранспортно произшествие. Освен това, той посочи, че мъжът не е излизал от страната, поради което няма основание да се счита, че би могъл да се укрие.