Тежка катастрофа стана в центъра на Айтос по обед. Товарен автомобил е ударил 11 коли, сред които и микробус от града, след което е спрял в крайпътна ограда, съобщиха от ОД МВР в Бургас.
 

Около 12.40 ч. на ул. "Хаджи Димитър" в Айтос възникна пътен инцидент, при който товарен автомобил "ДАФ" с полуремарке, с бургаска регистрация, управляван от 51-годишен несебърлия, движещ се от Руен в посока кръговото движение, по неустановени до момента причини в района на Автогара - Айтос отнема предимството и допуска произшествие с пресичаща по пешеходна пътека пешеходка, след което блъска намиращите се по ул. "Хаджи Димитър" и вероятно изчакващи червения сигнал на светофара седем пътни превозни средства /освен леки автомобили, сред тях има и микробус/.


Вследствие на инцидента джип "Тойота рав 4", с търговищка регистрация, се самозапалва, като пътуващата на задната седалка 28-годишна жена от Търговище загива на място.

В УМБАЛ - Бургас са откарани шестима пострадали. Трима от пациентите са леко пострадали, останалите трима - средно тежко. Предстоят още изследвания, включително образни, и консултации за уточняване на състоянието с други специалисти от болницата. По първоначална преценка на специалистите в шокова зала, засега няма пациент с опасност за живота.

катастрофа
Facebook група Шофьори Бургас

Айтоската улица "Хаджи Димитър" / от Автогара - Айтос до кръговото кръстовище/ е затворена за движение, като на място работят полицейски екипи от сектор "Пътна полиция" ОДМВР - Бургас, Районно управление - Айтос и служители от "Пожарна безопасност и защита на населението" - Айтос. Предстои извършване на оглед на местопроизшествието. Пътният трафик в посока от и за Руен се извършва през обходен маршрут.

Причините за жестокия инцидент са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

катастрофа
Facebook група Шофьори Бургас

По разказ на свидетели пред Флагман.бг загиналата жена е пътувала заедно с мъжа си, който не е пострадал при инцидента. Той все още се намира на местопроизшествието, в шок е.

катастрофа
Динко Динев

"Гледката е ужасяваща. Подобно нещо не сме виждали. Камионът се движеше надолу с много висока скорост, нямаше сила, която можеше да го спре. Разбрахме, че са му отказали спирачките. Заради високата скорост каросерията на камиона буквално се е откъснала, превозвал е над 30 тона жито. Спря едва когато се заби в другите коли, които си чакаха на червен светофар. Много голяма трагедия, дано да няма други пострадали", разказва пред медията очевидец.

Така ще е, докато не се изведе трафикът от града, коментират айтозлии. Пред медията ни Динко Динев разказа, че на това място наклонът на пътя от Руен е много голям - поне 7-8%, а през годините са станали много смъртоносни катастрофи.

"Пътят от община Руен е с огромен наклон и много опасен, колите успяват да спрат на милиметри от пешеходците на пътеката", каза още Динев.


Следите от честите катастрофи личали и по дърветата наоколо, които са убивали скоростта при поредния инцидент. Въпросът с извеждането на трафика пък бил повдиган неведнъж в Общинския съвет. През годините са правени опити да се предотвратят катастрофи, като едното кръстовище е било превърнато в кръгово, впоследствие премахнато.

Местните коментираха още, че трагедията щеше да бъде още по-страховита, ако беше започнала учебната година, защото наблизо до мястото има голямо училище.

катастрофа
Динко Динев