Велика сряда: Много се прощава на този, който умее много обича
Велика сряда: Много се прощава на този, който умее много обича / netinfo

Третият ден от страстната седмица - Велика сряда припомня за приближаващата голгота на Господ Исус Христос, но и за изкушенията на една грешница, която стана светица и един апостол на вярата, който стана предател. Евангилията разказват, че на този ден заедно с учениците си Христос посещава дома на един прокажения Симон във Витания.
Там една блудница взела алабастрен съд с елей, много скъп в онези времена, разбила съда и изляла мирото върху Господа. С това тя го помазала з апогребение, приживе оплакала, омивайки със сълзите си нозете му. Когато видели това учениците Му много се възмутили от пропиляването на драгоценното миро, което можело да се продаде, а с парите да бъдат нахранени бедните.
Христос обаче им обяснил, че бедните винаги ще бъдат сред тях, но Той не. Но за нейното дело ще се говори от този ден нататък по цял свят, и ще бъде разказвано за неин спомен това, което е извършила.
За нея Той каза, че много се прощава на този, който умее много да обича.
Но на този ден е и Зловещият заговор - Иуда обещал да предаде Господа за тридесет сребърника (Мат. 26:3-5, 14-16, Марк 14:1-2, 10-11, Лук. 22:1-6).
Голяма е разликата между спасената грешница и погиналия Иуда, избран преди това за апостол: тя отдала цялото си богатство за Христа и целувала нозете Му, а той продал за пари Учителя си с целувка. Можем да кажем, че общата тема на първите три дни на Страстната седмица е краят на света и съдът Христов.