Кметът на Созопол Панайот Рейзи награди победителите в 3-километровия плувен маратон.
Кметът на Созопол Панайот Рейзи награди победителите в 3-километровия плувен маратон. / Снимка: Община Созопол
19-годишният Петър Божилов спечели убедително плувния маратон, посветен на празника на Созопол-Света Марина. Старт на състезанието даде кметът на общината Созопол Панайот Рейзи. Той пожела на участниците силата и куража да преодолеят почти 3 километровото разстояние от мигалката до Централния плаж. Три лодки и спасителен екип придружиха плувците, които не само преодоляха бурното море, но и успяха да преплуват до финала успешно.
Публиката аплодира горещо всеки един от състезателите, които успяха да доплуват до брега. Най- добре от всички състезатели се представи бургазлията Петър Божинов. Талантът първи стигна до брега, като  остави след себе си на 5 минути време втория най- добър на маратона- Дмитрий Горбунов. Божинов за трети път печели плувния турнир на Созопол, като успя да преодолее разстоянието за 23 минути и 26 секунди.

Традиционният маратон носи името на известния созополски плувец Паскал Димитров- Флорито.

Днес в състезанието участие взеха 64 плувци, сред които състезатели от Спортен клуб по плуване „Бриз“, младежи и девойки от десет населени места от цялата страна.
Морето  в Созополския залив бе спокойно и доброжелателно за смелчаците,чийто ентусиазъм и издръжливост са достойни за уважение.
Оспорвана бе и надпреварата сред жените. Най- бърза в мартона бе Филотея Димитрова,следвана от Ивет Шумкова, а трета доплува на брега на Централния плаж Анна Долганина.

При девойките най- добрата състезателка се оказа Анастасия Григорова, Следвана от Карина Борсова, а третото място завоюва една от най- дълго участвалите в маратона през годините състезателка Ванеса Димитрова.

Грамота, купа и парична награда получиха медалистите в състезанието, класирани в отделните възрастови групи. Специален приз за успешно участие на състезател от Созопол получи Нина Михайлова. Награди и грамоти бяха връчени и на 9- годишният Сергей Кравченко за най- малък участник и 73 годишният Тодор Тодоров от град Черноморец, като най- възрастен участник. Той също е един от дългогодишните участници в плувния маратон „ Паскал Димитров- Флорито“.

Празникът продължи в местността „Света Марина“, където отец Иван и отец Димитър отслужиха в едноименния параклис празнична литургия и осветиха курбана. Поляната около параклиса се оказа тясна за желаещите да споделят празника, който продължи с песни и красиви танци в изпълнение на ансамбъл „Странджа“. Кметът Панайот Рейзи поздрави присъстващите и им пожела да чувстват закрилата на светицата и да пазят нейната сила  през цялата година.Празнични хора се извиха на поляната, а всички присъстващи получиха курбан и споделиха празничния обяд, който бе осигурен от община Созопол и ваканционен комплекс „Санта Марина“.

Празникът в Созопол продължава с народни борби от 16.00 ч. на стадион „Арена Созопол“, а кулминацията е вечерта на амфитеатър Аполония, където жители и гости на красивия древен град ще се насладят на концерт на  Капанския ансамбъл от 19.30 ч. Вечерта ще продължи с тържествена част и със спектакъла „Майстори на комедията” с участието на  Жоро Мамалев, Камен Водиничаров и Тончо Токмакчиев.