/ ThinkStock/Getty Images
По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Бургас, съдът наложи наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на които е отложено за изпитателен срок от три години, спрямо мъж, инспектор в отдел „Контрол на храните“ при Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), и жена, главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ-Бургас, съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура.

Съдът отстрани от длъжност двама служители в БАБХ-Бургас

Те са подсъдими за това, че през периода 29 август 2017 г.-  5 септември 2017 г. в Несебър, в качеството си на длъжностни лица, действайки като съизвършители, на първата дата (29 август 2017 г.) са поискали от управител и едноличен собственик на търговско дружество, стопанисващ заведение за обществено хранене - ресторант, дар който не им се следва - парична сума в размер на 500 лева, за не извършат действия по служба, да не изпълнят служебните си задължения, да не съставят акт за констатиране на административни нарушения, констатирани на 29 август 2017 г. в стопанисвания обект, въз основа на който да бъде издадено наказателно постановление, а също така и да не извършат проверка в кухнята на обекта, с цел установяване и на други нарушения по Закона за храните.

ГДБОП и прокуратурата влязоха в БАБХ-Бургас (СНИМКИ)

На втората дата (5 септември 2017 г.) - приели от него дар, който не им се следвал - парична сума в размер 500 лева, тъй като не са изпълнили служебните си задължени.

Специализираният съд кандиса: 30 000 лв. гаранция за свободата на шефа на БАБХ-Бургас

На всеки от подсъдимите е наложена и „глоба“ в размер от по 1 500 лева.
Петър А. и Мая К. са лишени от право да упражняват професия или дейност, свързана с държавни контролни функции за срок от три години.

Присъдата на Окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.