Д-р Георги Митев
Д-р Георги Митев / Лалка Димитрова
Магистратите намалиха точно пет пъти рекордните 150 000 лв., които Спецпрокуратурата поиска за свободата на д-р Митев
Специализираният наказателен съд намали точно пет път размера на паричната гаранция от 150 000 лева, която бе наложена на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Бургас д-р Георги Митев. Това научи репортер на Дарик-Бургас.

Д-р Митев бе задържан при акция на специализираната прокуратура и заедно с още четирима служители от Агенцията и бе обвинен за участие в организираната престъпна група. Според твърденията на разследващите, групата действала в две основни направления, създавайки познатата престъпна матрица, известна в публичното пространство като „такса спокойствие”.

За да обезпечи безпрепятственото протичане на разследването и явяването на обвиняемия, органите на досъдебното производство, прокуратурата наложи на ветеринарният лекар рекордната гаранция от 150 000 лева. Размерът й шокира обвиняеми и прависти, които в прав тест обявиха, че магистратите са надскочили себе си. И припомниха, че дори за свободата на бизнесмена Бенчо Бенчев, сочен за ортак на Митьо Очите и известен като „Бенчо с Ролс-Ройс-а“, специализираната прокуратура поиска 50 000 лева.

Още в началото на септември д-р Митев обжалва размера на гаранцията в Специализирания наказателен съд и настоя за разбиране, тъй като все пак е държавен служител със заплата от скромните 1300-1400 лева. В подкрепата на жалбата на д-р Митев, пред магистратите са представени удостоверение за брутен доход, фишове за заплати, договори за кредит, тримесечни данни от Националния статистически институт.

„Определеният размер на гаранцията не е съобразен с доказателствата по делото и имотното състояние на обвиняемия. Още по-малко със социално-икономическите условия за живот“, коментираха юристи пред Дарик-Бургас.
 
Според съда, в случая не са били изцяло съобразени изискванията на НПК, според които при определяне на мярката за неотклонение, трябва да се вземат предвид, не само степента на обществена опасност на престъплението и доказателствата, но и здравословното състояние, семейното положение професия, възрастта на обвиняемия. „Тази непрецизност е довела до надскачане на гаранционната функция на мярката за неотклонение и е я доближила до осъществяване на предварителна санкция“, се посочва в определението на Специализирания наказателен съд. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Д-р Митев има десет дни, за да плати гаранцията.