ТД Странджа
ТД Странджа
Големият християнски тракийски събор се провежда винаги на датата в "Бакаджика"
Председателят на ТД "Странджа"-Бургас - Стефан Колев и зам.-председателят Лазар Налбантов бяха сред официалните гости на откриването на XV Национален тракийски християнски събор „Спасовден”. Събитието, част от календара на Община Ямбол за предстоящия на 17 юни празник на града, се провежда ежегодно в местността „Бакаджика”.

бакаджика

По традиция по време на ежегодния събор се състоя надпяване на самодейни изпълнители от цяла България. На сцената се представиха повече от 30 певчески състава,и индивидуални изпълнители.

Тракийци почетоха паметта на загиналите в Илиева нива

А началото постави Михаил Вълов - председател на ТД "Тракия" в Ямбол, който е и организатор на събора. По думите му, тракийци винаги са успявали да посрещат трудностите, благодарение на музиката. 

Големият събор има в историята си седемгодишно прекъсване след като през 2009 година, инцидент е довел до смъртта на 18 души по време на провеждането му. Тази година гостите на "Бакаджика" за пореден път преклониха глави в памет на загиналите.

ТД "Странджа" очаква хиляди тракийци за "Завръщане към корените”

Сред гостите бяха и представители на ръководството на Община Ямбол, община Тунджа и Българската православна църква. Негово Преосвещенство епископ Иеретей, викарий на митрополит Йоаникий, Архимандрит Димитрий и свещеници от Ямболската духовна околия отслужиха молебен за здраве и благоденствие.