Странджа
Странджа
Националната инициатива ще се състои утре в Бургас
Тракийско дружество "Странджа", Съюза на тракийските дружества в България и Община Бургас канят всички тракийци, граждани и гости на град Бургас, да се присъединят към провеждането на националната инициатива “Завръщане към корените” и да посетят мероприятията от програмата на събитието на 13.04.2019.

Тракийчета
веселин максимов

Националната среща на потомците на тракийските бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и от Мала Азия се провежда ежегодно от 10 години.
Събитието започва в 9:30 на 13 април 2019 с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Капитан Петко Войвода, Михаил Герджиков и Георги Кондолов в Морската градина в Бургас.


Стефан Колев и дружество “Странджа“ с послание към всички тракийци


Гвоздеят на програмата ще бъде историческата възстановка, която ще се проведе на корабно място № 7 на Морска гара Бургас от 10:20 часа. Самодейци ще представят пред публиката трагичните събития от 1913 година, когато тракйските бежанци пристигат в Бургаска област.

Приветствие с “Добре дошли!” ще получат всички участници и гости в Държавна опера и балет Бургас в 13 часа от кмета на Бургас г-н Димитър Николов, областния управител г-н Вълчо Чолаков, председателя на СТДБ г-н Красимир Премянов и председателя на Тракийско дружество “Странджа” г-н Стефан Колев.

тракийци

Програмата на 13 април 2019 година, събота, е изпълнена с тракийски танци и песни. С невероятните си изпълнения на традиционен и обработен фолклор, участниците-самодейци ще ни пренесат по зелените върхове на Странджа и тучните ливади на Тракийската низина.

От 17 часа продължаваме веселието на открито на площада пред Община Бургас. Изненадата за всички гости на събитието ще бъде изрисуването на 13-метрова тракийска шевица от деца-доброволци на възраст от 8 до 18 години.

Платното ще бъде разпънато върху колоните на Държавна опера и балет Бургас. Бъдете с нас в този тържествен ден.