Осем каналджии - всички чужди граждани, са задържани при четири различни случая в зоните за отговорност на РД “Гранична полиция“-Елхово и РД “Гранична полиция“-Бургас, съобщиха от МВР.

Турската жандармерия е задържала 146 мигранти, готвещи се да влязат нелегално у нас

Действията са част от специализираната операция на българо-турската граница, която се провежда със съдействието на агенция Frontex, Министерство на отбраната и други структури на МВР.

На 13 септември в района на бургаското село Момина църква, граничен полицейски наряд от ГПУ-Средец и служители от Frontex спрели за проверка микробу, със сръбска регистрация, управляван от сръбски гражданин.

В автомобила граничните полицаи установили 33 мъже - чужди граждани, без документи за самоличност, които заявили, че са от Афганистан.

По-късно гранични полицаи и командировани служители на Военна полиция задържали в района двама граждани на Босна и Херцеговина и още един сърбин, съпричастни към случая, с две коли. Незаконните имигранти и каналджиите са задържани в ГПУ-Средец, уведомена е и прокуратурата.

Снощи към 21:00 часа гранични полицаи от ГПУ-Малко Търново задържали на пътя за Бургас гражданин на Беларус, с разрешение за постоянно пребиваване в България. В управлявания от него автомобил са открити 7 мъже чужди граждани без документи, по техни данни от Сирия.

Наказаха 10 нелегални мигранти с условни присъди и с по 100 лева глоба

Срещу каналджията е образувано досъдебно производство, а срещу незаконните имигранти - заявителски материал в ГПУ-Малко Търново. На 13 септември граничен полицейски наряд от ГПУ-Царево съвместно със служители от РУ на МВР спрели за проверка автомобил с украинска регистрация, управляван от украински гражданин.

В колата полицаите установили 5-има чужди граждани  без документи за самоличност. Всички те са задържани в ГПУ-Царево. Срещу украинския гражданин е заведено бързо производство, а срещу незаконните мигранти - заявителски материал.

Отново на 13 септември в местността „Пода“ гранични полицаи от ГПУ-Бургас заловили още двама украинци, превозвали 13 незаконни имигранти.