Бургаският окръжен съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Пламен Русев, обвинен за нападение с нож в центъра Бургас.

Русев е осъждан, но реабилитиран по право, разясни прокурор Христо Колев. Прокурорът не пожела да коментира за какво е бил осъждан преди обвиняемия, защото това не е свързано с настоящото обвинение.

Причините, довели до инцидента, се изясняват. Прокурорът отбеляза, че е категорично, че е нанесен само един удар от едно лице с нож, чието острие е 28 сантиметра. На пострадалия 32-годишен Иван Ангелов са нанесени изключително сериозни поражения, като е засегнат неговият бял дроб, аортата на белия дроб и черния дроб.

Прокурор Христо Колев
БГНЕС

По думите на прокурор Колев мъжът е жив само и изключително благодарение на усилията на медицинските лица и начинът, по който се е придвижил до болницата, непосредствено след удара.

Иван Ангелов е загубил четири литра кръв и в момента е в кома.

Обвинението срещу Пламен Русев е за опит за убийство по член 115 във връзка с член 118 от Наказателния кодекс, за който се предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода.

По отношение на други две лица към момента тече разследване, за да се изяснят и причините за инцидента, и дали те имат съпричастност към случая. С оглед на продължаващото разследване прокурор Колев се въздържа от коментар дали и те също са криминално проявени. Към този момент срещу тях няма повдигнато обвинение.

След нападение от трима: Криминално проявен мъж е намушкан в гърдите в Бургас

Какъв е мотивът за извършеното посегателство с нож върху 32-годишния мъж също е въпрос, който ще се изяснява впоследствие, тъй като самият пострадал все още е в кома, не може да бъде разпитан и да се чуе и неговата версия.

Прокурор Колев заяви, че към момента няма да коментира и какво е разказал за случилото се обвиняемият Пламен Русев, но уточни, че двамата мъже са се познавали.

32-годишният Иван Ангелов беше нападнат и намушкан в гърдите в центъра на Бургас, в района на Новата поща, около 11 часа на 27 декември 2022 г. Мъжът бе откаран в Университетската болница в морския град, където му беше извършена спешна операция. Свидетели на нападението тогава разказаха, че мъжете са имали и бухалки и са гонили пострадалия, преди да се стигне до намушкването, а живеещите в центъра на Бургас са шокирани от бруталното нападение посред бял ден. 
БГНЕС